ΚΟΣΜΟΣ

Τα ναρκωτικά ως παγκόσμιος κίνδυνος: Από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση

yyy

Έχουμε ήδη πολλά χρόνια αποδείξεων για τους τρόπους με τους οποίους τα ναρκωτικά – τόσο τα φυσικά όσο και τα συνθετικά – αποσταθεροποιούν τους νομικούς και πολιτικούς θεσμούς των χωρών, καταστρέφουν ολόκληρες κοινότητες και θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές.

Η αποσύνδεση μεταξύ χρηστών και παραγωγών

Σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι καταναλώνουν τακτικά παράνομα ναρκωτικά, με τα τρία πιο δημοφιλή να είναι η κάνναβη (228 εκατομμύρια χρήστες), τα οπιοειδή (60 εκατομμύρια) και η κοκαΐνη (23 εκατομμύρια), σύμφωνα με νέα έρευνα του The Conversation.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και διανέμονται – και τη δυστυχία που προκαλούν σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, σε όλο τον κόσμο.

Η παραγωγή κοκαΐνης, για παράδειγμα, συνδέεται με τη βία και την εκμετάλλευση σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι απειλές θανάτου για τους αγρότες και τους απρόθυμους διακινητές έχουν αυξηθεί παράλληλα με την αυξανόμενη ζήτηση κοκαΐνης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος δεν προμηθεύουν και διανέμουν μόνο ναρκωτικά αλλά και εμπορεύονται ανθρώπους, είτε για το εμπόριο σεξ είτε για άλλες μορφές σύγχρονης δουλείας.

Αυτό είναι λογικό, καθώς οι υποδομές και οι επαφές για τη διακίνηση ναρκωτικών είναι παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ανθρώπων σε σύνορα ή και ηπείρους.

Σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειας ναρκωτικών και διαδρομές διακίνησης το 199

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τη χρήση ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς σκοπούς ως έγκλημα χωρίς θύματα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η παραγωγή παράνομων ναρκωτικών για τις δυτικές αγορές έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις χώρες προέλευσης όσον αφορά τη βία, την εκμετάλλευση ευάλωτων και αυτόχθονων πληθυσμών και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Στο βαθμό που οι άνθρωποι ανησυχούν για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών, συνήθως επικεντρώνονται σε εκείνους που βρίσκονται στις άμεσες κοινότητές μας, όπως οι εξαρτημένοι από την ηρωίνη άνθρωποι που κοιμούνται σε δημόσιους χώρους.

Αλλά υπάρχουν ήδη άλλα θύματα πριν το ναρκωτικό φτάσει στην κατανάλωση.

Μεταβολές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

Η παρακολούθηση των διαδρομών της ηρωίνης καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η προμήθεια ναρκωτικών είναι μια διεθνής προσπάθεια που επηρεάζει κάθε κοινότητα στο ταξίδι της, από τον Αφγανό αγρότη μέχρι τους αξιωματούχους που δωροδοκούνται ώστε το ναρκωτικό να περάσει τα σύνορα ή να περάσει από τα λιμάνια χωρίς να κατασχεθεί, μέχρι το άτομο που κάνει ένεση ή καπνίζει το τελικό προϊόν.

Μεγάλο μέρος της ηρωίνης της Ευρώπης παράγεται στο Αφγανιστάν από μικρές γεωργικές επιχειρήσεις που καλλιεργούν όπιο, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ναρκωτικό.

Οι περισσότεροι Αφγανοί αγρότες απλώς επιβιώνουν καλλιεργώντας τη σοδειά και δεν αποκομίζουν σημαντικό πλούτο από τη συγκομιδή τους.

Αυτοί που προμηθεύουν και διανέμουν το όπιο ως ηρωίνη είναι αυτοί που μπορούν να βγάλουν σημαντικά κέρδη.

Εν τω μεταξύ, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, τα μέσα διαβίωσης αυτών των αγροτών αντιμετώπισαν μια νέα απειλή.

Οι Ταλιμπάν είναι ιδεολογικά αντίθετοι στην παραγωγή οπίου. Αμέσως μετά την ανάληψη του ελέγχου, οι ηγέτες τους εξέδωσαν διάταγμα που απαγόρευε στους αγρότες να καλλιεργούν όπιο.

Το έχουν επιβάλει καταστρέφοντας τις καλλιέργειες όταν οι αγρότες αγνόησαν την απαγόρευση – αν και πιστεύεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα ηρωίνης στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στον εφοδιασμό της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει σύντομα εν μέσω της εμφάνισης πιο θανατηφόρων συνθετικών εναλλακτικών ουσιών.

Οι πόλεμοι που γεννούν νέες εστίες ναρκωτικών

Ταυτόχρονα πόλεμοι στη Συρία και την Ουκρανία μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίο τα ναρκωτικά παρέχουν λύσεις σε ανθρώπους που βιώνουν τις χειρότερες στιγμές – και σε κυβερνήσεις που είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν τις εξελισσόμενες καταστάσεις.

Τι καθεστώς Άσαντ

Καθώς εξελισσόταν ο πόλεμος στη Συρία, το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ ανέπτυξε ενεργά μια στρατηγική για να κυριαρχήσει στην αγορά «καπταγόνων» στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το captagon, είναι ένα διεγερτικό που εμποδίζει την πείνα και τον ύπνο, καθιστώντας το ιδανικό για στρατιωτική χρήση – ιδίως σε χώρες όπου ο εφοδιασμός με τρόφιμα είναι ασταθής. Έχει αναφερθεί ως το «ναρκωτικό της τζιχάντ» που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές μαχητές στην περιοχή.

Καθώς ο πόλεμος εξελισσόταν στη Συρία η οικονομία της κατέρρεε δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του εμπορίου του captagon.

Απομονωμένο από τη Δύση και με μια ιστορικά τεταμένη σχέση με τους γείτονές του, , το καθεστώς Άσαντ  τοποθετήθηκε αδίστακτα ως ο κύριος παραγωγός και διανομέας αυτού του ναρκωτικού στον κόσμο και στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτή τη θέση για να αυξήσει την επιρροή του και να προσπαθήσει να επανενταχθεί στον αραβικό κόσμο.

Το Captagon παρείχε επίσης πολύ αναγκαία έσοδα στο καθεστώς Άσαντ.

Το ναρκωτικό εκτιμάταιότι αξίζει 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως για τη συριακή οικονομία – σε μια εποχή που οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη χώρα, περιορίζοντας την ικανότητά της να αντλεί έσοδα.

Μέχρι την πτώση του Άσαντ, η ανώτερη ηγεσία της Συρίας ήταν αυτή που ήλεγχε την προμήθεια και τη διανομή του ναρκωτικού – γεγονός που έδωσε τον χαρακτηρισμό «το μεγαλύτερο κράτος ναρκωτικών στον κόσμο».

Η Ρωσία και τα darknets

Ενώ η τελευταία Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά τονίζει ότι «μια από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές παγκοσμίως στη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών κατά την τελευταία δεκαετία έλαβε χώρα στην Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη», όπου υπήρξε μια στροφή «προς τη χρήση συνθετικών διεγερτικών»

Αυτό αποτελεί μέρος «μιας πρωτοποριακής στροφής στο παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών, που πρωτοστάτησε στη Ρωσία και τώρα εξαπλώνεται παγκοσμίως», σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος.

Αυτή η αλλαγή αλλάζει τη φύση των πωλήσεων ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας «αγορές darknet και κρυπτονόμισμα για ανώνυμες συναλλαγές, επιτρέποντας στους αγοραστές να ανακτήσουν ναρκωτικά από κρυφές φυσικές τοποθεσίες ή ‘dead drops’, αντί για απευθείας ανταλλαγές».

Η άνοδος του εμπορίου ναρκωτικών «dead drop» της Ρωσίας οφείλεται σε διάφορους μοναδικούς εθνικούς παράγοντες: περιοριστικές πολιτικές κατά των ναρκωτικών, τεταμένες εμπορικές σχέσεις με τη Δύση και ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο.

Ενισχυόμενο από αυτές τις συνθήκες, το μοντέλο dead drop έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο διανομής των ναρκωτικών στη Ρωσία.

Η έκθεση σημειώνει ότι αυτή η στροφή στη διανομή ναρκωτικών συνοδεύεται από αυξανόμενα επίπεδα βίας, συμπεριλαμβανομένων των ξυλοδαρμών για τιμωρία, και μια κρίση δημόσιας υγείας.

Η αλλαγή είναι δυνατή;

Μέσα σε αυτό που μπορεί να φαίνεται να είναι μια ιστορία αμείλικτης απελπισίας, υπάρχουν τοπικές πρωτοβουλίες και ακόμη και μερικές πολιτικές σε επίπεδο πολιτείας που παρέχουν αισιοδοξία ότι η αλλαγή είναι δυνατή.

Η επιστήμη και η έρευνα μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Κάποια από αυτά μπορεί να φαίνονται ριζοσπαστικά, όπως η παροχή ασφαλών χώρων κατανάλωσης ναρκωτικών.

Κάποια από αυτά όμως  είναι πιο καθημερινά, αλλά ζωτικής σημασίας – όπως η αντιμετώπιση της ανισότητας, που αποτελεί σαφή παράγοντα προβληματικής χρήσης ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button