Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, «μία από τις πιο δύσκολες σεισμικές ακολουθίες που έχουν σημειωθεί στον ελλαδικό χώρο», όπως επισήμανε χθες ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Οι σεισμολόγοι κατατείνουν, στην πλειονότητά τους, στο ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας προσεισμικής ακολουθίας και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Χθες το φαινόμενο εμφάνισε κλιμάκωση, καθώς αυξήθηκε τόσο το πλήθος των σεισμών όσο και το μέσο μέγεθός τους, με ισχυρότερες τις δύο δονήσεις 4,9 ρίχτερ που εκδηλώθηκαν στις 11.48 το πρωί και στις 14.17 το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι το τμήμα του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί επιμηκύνθηκε φτάνοντας τα 30 χλμ.
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι καταιγιστική: χθες οι κάτοικοι της Σαντορίνης ένιωσαν τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους έως και 12 φορές μέσα σε μία ώρα, ενώ ενδεικτικό της δυναμικής του φαινομένου είναι ότι από χθες το πρωί ως το μεσημέρι, μόνο σε διάστημα επτά ωρών, είχαν συμβεί – εκτός των μικρότερων δονήσεων – 16 σεισμοί μεγαλύτεροι από 4 ρίχτερ. Εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμών προκλήθηκαν κατολισθήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού και στη Βλυχάδα Σαντορίνης, ενώ λίγο νωρίτερα οι κάτοικοι του νησιού είχαν λάβει προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων και για απαγόρευση της πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.
550 σεισμοί μέσα σε 10 ημέρες
Οπως επισήμανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, οι σεισμολόγοι έχουν αναλύσει περισσότερους από 550 σεισμούς στην περιοχή τις τελευταίες 10 ημέρες, με τουλάχιστον 185 από αυτούς να είναι μεγαλύτεροι των 3 ρίχτερ και να γίνονται αισθητοί από τους κατοίκους. Το «θετικό στοιχείο», όπως εξηγεί ο κ. Καραστάθης στα «ΝΕΑ», «είναι ότι παρατηρείται μια μικρή μετατόπιση των σεισμικών επικέντρων προς τα βόρεια, δηλαδή προς τον θαλάσσιο χώρο, με αποτέλεσμα να μετριάζεται ο κίνδυνος για σοβαρές επιπτώσεις στα νησιά σε περίπτωση ισχυρότερης σεισμικής δόνησης». Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, «ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσουμε αν μια ακολουθία είναι προσεισμική δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως κάποια χαρακτηριστικά που μας καθοδηγούν στις εκτιμήσεις μας. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την αποκλιμάκωση που θα θέλαμε, το φαινόμενο εμφανίζει μια σχετική κλιμάκωση. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι. Το ευνοϊκό σενάριο θα ήταν να σταματήσει αυτή η ακολουθία χωρίς κάποιον μεγάλο σεισμό, να έχουμε, δηλαδή, μια σμηνοσειρά, ενώ το δυσμενέστερο θα ήταν να έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση. Ως προς το μέγεθος αυτής της δόνησης υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις. Προς το παρόν παρακολουθούμε, κάνουμε τις αναλύσεις μας και αναμένουμε» λέει.
Το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού
«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Σαντορίνη ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, καθώς, όπως ανέφερε, εκδηλώνεται σε χώρο όπου κατά το παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί άνω των 7 ρίχτερ, με ενδεικτικό τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 ρίχτερ στην Αμοργό στις 9 Ιουλίου 1956. «Φαίνεται ότι έχει διεγερθεί ένα σεισμικό ρήγμα το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού / Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». «Η δραστηριότητα είναι επίμονη εδώ και δύο ημέρες και πολύ έντονη· έχουμε πολλούς σεισμούς πάνω από 4 ρίχτερ, με παρεμφερή μεγέθη, και έχει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς-σμηνοακολουθίας, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι είναι μεγάλος ο χώρος που διεγέρθηκε και έχει μια ιστορία μεγάλων σεισμών του παρελθόντος» πρόσθεσε.
Το ενδεχόμενο της προσεισμικής δραστηριότητας υποστηρίζουν, επίσης, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, ο οποίος σημείωσε πως «το φαινόμενο συνεχίζεται πιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια προσεισμική ακολουθία».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, θεωρεί «σχεδόν ανύπαρκτη την πιθανότητα να σημειωθεί στην περιοχή σεισμός μεγέθους 6 ρίχτερ και άνω» ενώ θεωρεί πιθανότερη την εκδήλωση σεισμικής δόνησης της τάξεως των 5 ή 5,5 ρίχτερ. «Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται τόσο στην πορεία της ακολουθίας όσο και στα ρήγματα που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στην περιοχή» λέει στα «ΝΕΑ». «Οι υποδομές στη Σαντορίνη είναι σε καλή κατάσταση», προσθέτει, «η μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περιοχή της καλδέρας».
Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές έχουν διευκρινίσει πως η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών δεν σχετίζεται με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή και εξερράγη για τελευταία φορά το 1650, όμως οι επιστήμονες παρακολουθούν τη δραστηριότητά του εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα.
Source link