Ξεκινά η διαδικασία επιλογής των συμβούλων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, ενός θεσμού που στόχο θα έχει την ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.
Ηδη, η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη 40 θέσεων συμβούλων, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», έχει αναρτηθεί και αφορά θέσεις σε υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις και υγειονομικές περιφέρειες. Στην πραγματικότητα, ο σύμβουλος είναι ο άμεσος εξειδικευμένος σύνδεσμος του υπουργείου Εσωτερικών με τον φορέα, στον οποίο τοποθετείται.
Δικαίωμα να διεκδικήσουν θέση συμβούλου έχουν πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι ή με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Μάλιστα, αυτό που υπογραμμίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι πριν τοποθετηθούν οι πρώτοι σύμβουλοι θα περάσουν από διαδικασία εξετάσεων και πιστοποίησης.
«Ο νέος θεσμός του συμβούλου ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα οριζόντιο “εργαλείο″ που συνδέει περαιτέρω το υπουργείο Εσωτερικών με τους φορείς του Δημοσίου, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Αποτελεί έναν εξειδικευμένο σύνδεσμο επικοινωνίας, καθοδήγησης και υποστήριξης των ανθρώπων και των υπηρεσιών που καλούνται να εφαρμόσουν τις πολιτικές του υπουργείου σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού. Με την εκκίνηση της διαδικασίας επιλογής συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού αποσκοπούμε στην αυξημένη διοικητική υποστήριξη που βελτιώνει τη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και στην καλύτερη ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα την αύξηση της αποδοτικότητάς τους», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.
Αρμοδιότητες
Το… χαρτοφυλάκιο των συμβούλων περιλαμβάνει μία σειρά από αρμοδιότητες, με μία εκ των βασικών να είναι η διαχείριση του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η εφαρμογή της στοχοθεσίας, της αξιολόγησης και του προγραμματισμού προσλήψεων. Σε ό,τι αφορά ειδικά την αξιολόγηση θα είναι υπό την ευθύνη τους η τήρηση των προθεσμιών και η εφαρμογή των εγκυκλίων που δημοσιεύονται. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, οι σύμβουλοι ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού εξηγούν και υποστηρίζουν τις διαδικασίες, δεν τις κάνουν οι ίδιοι.
Παράλληλα, επιφορτίζονται τόσο με την ενημέρωση του προσωπικού για εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού όσο και με την ανάπτυξη και διαχείριση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και ψηφιακών οργανογραμμάτων. Πάντως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, κάθε χρόνο θα υποβάλλουν αξιολόγηση και προτάσεις, με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η εφαρμογή του νέου θεσμού των συμβούλων ευελπιστούν πως θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της ορθολογικής κατανομής πόρων, τη στοχοθεσία, την αξιολόγηση και τη βελτίωση της παραγωγικότητας των δημόσιων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, ο θεσμός των συμβούλων προωθεί τη συνεχή κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων, καθιστώντας το Δημόσιο πιο ικανό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, ενώ η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της διοικητικής λειτουργίας – δημόσιες υπηρεσίες πιο γρήγορες, ευέλικτες και προσανατολισμένες στις ανάγκες των πολιτών.
Με την ενσωμάτωση, δε, των νέων διαδικασιών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού διασφαλίζεται, όπως εξηγούν, η διαφάνεια και η λογοδοσία, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η συνεργασία με διεθνείς ομάδες και φορείς προς ενίσχυση της διοικητικής τεχνογνωσίας του ελληνικού Δημοσίου.
Source link