Αυξήσεων συνέχεια στην αγορά για τα ακίνητα και το 2025 βλέπει η αγορά.
Κι αυτό καθώς η αυξημένη ζήτηση που φέρνει η έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2» αλλά και το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών των οικοδομικών υλικών διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας «Το βαρόμετρο της αγοράς ακινήτων – Τι περιμένουν οι Ελληνες», ο ένας στους δύο ( 51% ) των συμμετεχόντων αναμένει άνοδο των τιμών, παρά το γεγονός ότι το 66% δηλώνει ότι τη θεωρεί «ακατανόητη».
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το 55% περιμένει το επόμενο εξάμηνο να ανέβουν οι τιμές των παλαιών κατοικιών και το 75% σε αυτές των νεόδμητων.
Παράγοντες που καθορίζουν την ανθεκτικότητα των τιμών των ακινήτων εκτός της αυξημένης ζήτησης , η οποία εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ακινήτων ότι θα επηρεαστεί από την αναζήτηση κατοικιών από μεγάλο αριθμό πολιτών (20.000 θα είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου 2»).
Στις νεόδμητες κατοικίες, συνεχίζουν οι αυξήσεις να ακολουθούν το κόστος κατασκευής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αύξηση στα οικοδομικά υλικά έφτασε τον Δεκέμβριο στο 5,6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με αρκετά είδη να καταγράφουν διψήφια ποσοστά, όπως τα τούβλα (11,5%), οι χάλκινοι αγωγοί (9,7%), οι πλαστικοί σωλήνες (9%), τα θερμαντικά σώματα (8,1%) και τα ηλεκτρολογικά υλικά (7,2%).
Μάλιστα η περιορισμένη προσφορά κατοικιών προς πώληση, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές, αναδεικνύει ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά και με τον χρόνο απορρόφησης των κατοικιών προς πώληση από την αγορά όπως καταγράφεται και από τη Spitogatos.
Η Αθήνα και τα προάστιά της, καθώς και η Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για κατοικίες προς πώληση σε αυτές τις περιοχές.
Το ζήτημα που απασχολεί τόσο όσους επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικία, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» είτε ανεξάρτητα και από αυτό, αλλά και εκείνους που ενδιαφέρονται να διαθέσουν τις κατοικίες τους στην αγορά, είναι ο χρόνος που απαιτείται για την πώληση ενός ακινήτου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Spitogatos το τρίτο τρίμηνο του 2024 στην περιοχή της Αττικής, ο χρόνος απορρόφησης κατοικιών προς πώληση κυμαινόταν περίπου σε 6,3 μήνες. Στη Θεσσαλονίκη ο αντίστοιχος χρόνος ήταν στους 5,5 μήνες, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο χρόνος απορρόφησης κατοικιών προς πώληση διαμορφώθηκε στους επτά μήνες.
Και ενώ η αγορά αλλά και η ενοικίαση αποτελούν δισεπίλυτο πρόβλημα για χιλιάδες Ελληνες, κάθε ρεκόρ έσπασε, προχθές, η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» με 63.458 πολίτες να έχουν υποβάλει αίτημα ενδιαφέροντος στις τράπεζες, μέχρι το μεσημέρι.
Από το σύνολο όσων αιτήθηκαν ένταξη στο πρόγραμμα, περίπου 20.000 πολίτες, ηλικίας 25 έως 50 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κύρια κατοικία με φθηνό στεγαστικό δάνειο, καθώς το 50% του χορηγούμενου δανείου θα είναι άτοκο, διαμορφώνοντας έτσι και το επιτόκιο δανεισμού κάτω του 2%.
Με βάση το πρόγραμμα ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί ως προς τις κατοικίες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη δράση.
Οι κατοικίες αυτές θα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια και συγκεκριμένα: η συμβολαιογραφική τους αξία να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, να αποτελούν ενιαία αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία ή μονοκατοικία και η έκταση να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Source link