Στη δημιουργία ενός σώματος με 50 λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το οποίο θα εκδικάζει το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, προχωρεί το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στόχος είναι να ολοκληρώνονται τα πειθαρχικά μέσα σε ένα εξάμηνο και να μην αργεί η απονομή της δικαιοσύνης στις υποθέσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. «Εχουμε μέσο όρο σε φορείς που πλησιάζει τα επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, σχεδόν 2.500 υποθέσεις, για τις οποίες δεν έχει βγει απόφαση, αφορούν κρίσιμους τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση και η αυτοδιοίκηση. Εξάλλου, σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που έχει ως αντικείμενο την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, επιδιώκονται η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας και η εξειδίκευση των στελεχών που είναι επιφορτισμένα για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Σύστημα παρακολούθησης
Βάσει των διατάξεων, το νέο αυτό πειθαρχικό όργανο, μετά την αποστολή του φακέλου με τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς της Διοίκησης, λειτουργώντας είτε σε τριμελή είτε σε πενταμελή σύνθεση, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης, θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια.
«Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων θα αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος. Ετσι, δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση της προόδου των υποθέσεων, που θα διαλειτουργεί με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», και χρησιμοποιούνται εφαρμογές τηλεματικής ώστε η πειθαρχική διαδικασία και οι συνεδριάσεις να διεξάγονται και εξ αποστάσεως για εξοικονόμηση χρόνου.
Στο μεταξύ, με απόφαση της κυβέρνησης το τέλος ταφής πλέον γίνεται ανταποδοτικό προς τους ΟΤΑ, επιστρέφοντας το 85% των πόρων που συλλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης, ενώ το υπόλοιπο 15% θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Αλλωστε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, κεντρικός στόχος του τέλους ταφής είναι η κινητροδότηση της προσπάθειας για την αύξηση του ποσοστού των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται. «Το τέλος ταφής υπάρχει σήμερα για τον ίδιο λόγο σε 23 χώρες της ΕΕ και είναι κατεξοχήν αναγκαίο στην Ελλάδα, καθώς η συνολική ανακύκλωση το έτος 2022, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης, ανέρχεται μόλις σε ποσοστό 17,3% επί των παραγόμενων αστικών αποβλήτων, ενώ σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, ο στόχος προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων που θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί έως το τέλος του 2020, είναι κατ’ ελάχιστο 50%» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Προκειμένου δε να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους, απομπλέκονται ο ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ από τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους και με νομοθετική ρύθμιση που επίκεται το τέλος θα αποδίδεται πλέον στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, απευθείας μέσω των δημοτικών τελών.
Ειδικότερα, για το 2025, το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά το β’ εξάμηνο του 2023 και το α’ εξάμηνο του 2024 που εκκρεμούν, ενώ για το 2026 αντίστοιχα το τέλος που θα εισπραχθεί θα αφορά το β’ εξάμηνο του 2024 και το α’ εξάμηνο του 2025. Αναλόγως θα εισπράττονται τα τέλη και των επόμενων ετών.
Source link