Uncategorized

Όταν τα ζώα θεραπεύουν τους ανθρώπους – ΤΑ ΝΕΑ

Ολοι είμαστε ζώα. Αλλα ζώα είναι έλλογα, αλλά στερούνται της λεκτικής επικοινωνίας χωρίς όμως να στερούνται μίας διαφορετικής και ίσως πιο ουσιαστικής επικοινωνίας. Εξάλλου η λεκτική επικοινωνία – αν και συνηθέστερη μεταξύ των ανθρώπων – δεν αποτελεί μονόδρομο και συχνά αποδεικνύεται ότι η μη λεκτική υπερέχει ως προς τις βαθύτερες συνδέσεις μεταξύ των υποκειμένων. Γι’ αυτό κι έχουμε αρχίσει, δειλά και φυσικά καθυστερημένα, να μαθαίνουμε στη χώρα μας για τον ρόλο των ζώων ως θεραπευτές ανθρώπων.

«Η υποβοηθούμενη θεραπεία με ζώα δεν είναι καμιά δήθεν μόδα. Είναι πραγματικό γιατρικό, μια δύναμη της φύσης που μπαίνει στα δύσκολα και κάνει θαύματα εκεί που τα λόγια και τα φάρμακα δεν φτάνουν», δηλώνει στα «Τετράποδα Νέα» ο ιδρυτής του Κυρίου Ακη, Νεκτάριος Παπαζαχαρίας, ευρύτερα γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως Athens Happy House. Η Δομή του Κυρίου Ακη ετοιμάζεται να γίνει ένας μοναδικός χώρος θεραπευτικής επαφής ανθρώπων με ζώα φάρμας, βασισμένος στην ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την ελευθερία επιλογής. Το όραμα είναι ξεκάθαρο: οι ωφελούμενοι να μπορούν να βιώσουν τη θεραπευτική δύναμη της επαφής με τα ζώα, εφόσον τα ίδια τα ζώα το επιλέξουν.

Ζώα που δεν αγοράστηκαν, ζώα που δεν αποτελούν καμίας ράτσας κι εκλεκτής εκτροφής, εν αντιθέσει, ζώα που σώθηκαν από δρόμους και κλουβιά, φωτιές και πλημμύρες, σφαγεία και (ευ)θανασίες. Αυτά τα ζώα που αντιμετωπίστηκαν ως άχρηστα από τους ανθρώπους, έρχονται τώρα να προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους. Ηδη ο Κύριος Ακης κάνει επισκέψεις με τα σκυλιά του σε διάφορες δομές της Αθήνας και έχει, επίσης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με το οποίο βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω προβλημάτων υγείας, είτε λόγω άλλων θεμάτων, ώστε μη χρειαστεί να αποχωριστούν το ζώο συντροφιάς τους.

Όταν τα ζώα θεραπεύουν τους ανθρώπους – Γιατί δουλεύει;

«Γιατί τα ζώα δεν κρίνουν. Δεν τους νοιάζει το παρελθόν σου, τα λάθη σου, ούτε η εμφάνισή σου. Απλά υπάρχουν εκεί, στο παρόν, χωρίς φίλτρα. Σε αναγκάζουν να είσαι εσύ, ατόφιος. Μιλάμε για μια θεραπεία που πατάει πάνω στην ίδια τη φύση. Γνήσια, αγνή, χωρίς πολλά λόγια. Γιατί μερικές φορές, ένα βλέμμα από ένα άλογο ή ένα γουρούνι που σου ζητάει χάδια, λέει περισσότερα από χίλιες συνεδρίες».

Αγάπη, θεραπεία και σεβασμός: Αυτό είναι το μαγικό τρίπτυχο της Δομής του Κύριου Ακη, μίας αμιγώς ιδιωτικής πρωτοβουλίας των Νεκτάριου Παπαζαχαρία και Γιάννη Κρικρή, που παρέχει υπηρεσίες απολύτως αφιλοκερδείς, με στόχο την ανιδιοτελή προσφορά αγάπης και στήριξης σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, κάνοντας την συνύπαρξη πράξη.

«Μην τους υποτιμάς. Ο γάιδαρος, με τη στωικότητά του, γίνεται ιδανικός για παιδιά με αυτισμό ή άτομα με αγχώδεις διαταραχές. Ηρεμεί, μεταδίδει γαλήνη και διδάσκει υπομονή. Το απαλό του βήμα και η σταθερότητά του αγκαλιάζουν όσους έχουν ανάγκη», μας εξηγεί ο Νεκτάριος ενώ χαϊδεύει την Κόνι που σώθηκε από τις φωτιές της Αττικής το καλοκαίρι του 2023.

«Τα άλογα χρησιμοποιούνται στην ιπποθεραπεία, και πίστεψέ με, το να δαμάσεις ένα τόσο μεγαλόσωμο ζώο σου φτιάχνει τον χαρακτήρα. Βοηθούν ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, αφού το βάδισμά τους μιμείται την ανθρώπινη κίνηση, βελτιώνοντας την ισορροπία και τον συντονισμό. Ψυχολογικά, δίνουν αίσθηση ελέγχου και δύναμης σε ανθρώπους με PTSD (Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες)», μας επεσήμανε ο Νεκτάριος και μας έδειξε τα δύο άλογα που φιλοξενεί από τα ανεπιτήρητα ιπποειδή του Υμηττού.

Αρνιά – κατσίκες – Το χάδι της απλότητας

«Ακου τώρα κάτι απλό κι αληθινό. Τα αρνιά και οι κατσίκες, με την παιχνιδιάρικη φύση τους, είναι τέλεια για θεραπεία σε ηλικιωμένους ή παιδιά με ψυχικές δυσκολίες. Η απαλότητά τους, η φυσική περιέργεια και η επαφή μαζί τους καλλιεργούν τη φροντίδα και μειώνουν το στρες», μας είπε ταΐζοντας με μπιμπερό το νεοφερμένο του αρνάκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στους Θρακομακεδόνες.

«Σοβαρά τώρα, τα γουρούνια είναι πανέξυπνα. Χρησιμοποιούνται σε θεραπευτικά προγράμματα για ανθρώπους με αναπτυξιακές διαταραχές, γιατί είναι παιχνιδιάρικα, κοινωνικά και αλληλεπιδρούν άμεσα με τον άνθρωπο. Το να δεις ένα γουρούνι να έρχεται κοντά σου για χάδια και παιχνίδι αλλάζει όλη σου την αντίληψη για τη ζωή», μας έλεγε ο Νεκτάριος αλλά είναι δύσκολο να ακούσεις τι σου λέει κάποιος όταν κάνει την εμφάνισή της η σταρ Σόφη, μία τεράστια γουρούνα που σώθηκε φέτος το καλοκαίρι και μονοπωλεί το Tik Tok με τα καμώματά της.

«Οι σκύλοι είναι οι βασιλιάδες της θεραπείας. Από συντροφιά για παιδιά με αυτισμό μέχρι υποστήριξη σε βετεράνους με PTSD (Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες), οι σκύλοι είναι εκεί. Ακούραστοι, αληθινοί, δίνουν αγάπη χωρίς να ζητάνε αντάλλαγμα», μας τόνισε και βλέπαμε τον Γιώργο, ένα σέτερ που το παράτησαν έξω από το σπίτι του σε άθλια κατάσταση, να τον ακολουθεί κατά πόδας σε κάθε του βήμα καθόλη τη διάρκεια.

Funny: Η… φάτσα!

Εγκαταλείφθηκε πριν από 3 μήνες στους δρόμους της Σπάρτης και βρέθηκε να περιπλανιέται ολομόναχη. Σχεδόν 3 χρόνια μετά την αποκάλυψη της τραγικής κατάστασης 500 σκύλων στα δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης και τις τιτάνιες προσπάθειες που έκτοτε καταβάλλονται, οι εγκαταλείψεις δεσποζόμενων ζώων δεν έχουν τέλος μέχρι σήμερα.

Η μικρή Funny ακολουθούσε τους περαστικούς με την ελπίδα κάποιος να την πάρει μαζί του και να νιώσει ασφαλής χωρίς δυστυχώς κανείς να το κάνει. Διεσώθη από τους εθελοντές του Smart Paws, ξέρει να περπατάει με λουρί, λατρεύει τους ανθρώπους και τα χάδια. Αναζητά τη δική της οικογένεια ώστε να γίνει ισότιμο μέλος της.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6971971603 Email: canifesto@gmail.com

Φιλοζωικός Οργανισμός Smart Paws – Save A Stray

(Strays Sparta Greece – SSG)

Όταν τα ζώα θεραπεύουν τους ανθρώπους – Tips & Trics

Χρησιμοποιήστε αμιγώς θετικές μεθόδους εκπαίδευσης: Η εκπαίδευση με βάση την επιβράβευση προάγει την εμπιστοσύνη και ενισχύει τη σχέση με τον σκύλο σας. Αποφύγετε μεθόδους που προκαλούν φόβο ή πόνο.

Κάθε φορά που παίζετε με τη γάτα σας, στο τέλος να της προσφέρετε μια λιχουδιά. Ετσι της θυμίζετε αυτό που ισχύει στη φύση, πρώτα κυνηγάει και μετά τρώει.

Η ελεγχόμενη και ασφαλής εξερεύνηση βοηθά ένα κουτάβι να αναπτύξει συναισθηματική ωριμότητα, να γίνει κοινωνικό και να διατηρήσει μια ισορροπημένη συμπεριφορά. Αντίθετα, η καταπίεση της περιέργειας μπορεί να οδηγήσει σε φόβο, άγχος ή ακόμα και επιθετικότητα σε άγνωστα περιβάλλοντα.

Η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη, καθώς βοηθά τα κουτάβια να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες, όπως ακριβώς και τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους. Αν περιοριστεί η φυσική τους ανάγκη να αλληλεπιδρούν, ενδέχεται να αναπτυχθούν προβλήματα συμπεριφοράς που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Οταν τιμωρούμε ένα ζώο, βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα και η ανεπιθύμητη συμπεριφορά σταματά προσωρινά.

Η απομόνωση και ο περιορισμός των κουταβιών μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχολογικό τραύμα, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με άγχος, φόβο και μειωμένη ικανότητα να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με άλλα ζώα ή ανθρώπους.

Η αντίδραση «fawn» του σκύλου είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες και του τραύματος που οδηγεί σε συμπεριφορές που στόχο έχουν να ευχαριστήσουν ή να κατευνάσουν τον επιτιθέμενο. Είναι μια από τις τέσσερις κλασικές αντιδράσεις σε συνθήκες απειλής, μαζί με τη «fight» (μάχη), «flight» (φυγή) και «freeze» (πάγωμα).

Σύμφωνα με μελέτη του Applied Animal Behaviour Science, οι σκύλοι που συμμετέχουν σε προγράμματα εμπλουτισμού (enrichment) παρουσιάζουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σύγκριση με σκύλους που ακολουθούν μόνο παραδοσιακές εκπαιδεύσεις βασικής υπακοής.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι σκύλοι που λαμβάνουν εμπλουτισμό (enrichment) έχουν καλύτερη συγκέντρωση, περισσότερη εμπιστοσύνη και λιγότερα σημάδια άγχους.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button