Ο Αρκάς μας λέει και σήμερα την καλημέρα του. Στο σημερινό σκίτσο του γνωστού σκιτσογράφου βλέπουμε μια συζήτηση μεταξύ δύο πουλιών.
Ποιος είναι ο διάλογος που επέλεξε για το σημερινό σκίτσο ο Αρκάς
Τα δύο πουλιά βρίσκονται πάνω σε ένα χιονισμένο κλαδί και είναι μωβ και όμορφα.
Μέσα λοιπόν στη βαρυχειμωνιά γυρνά το ένα πουλί και λέει στο άλλο με σκοπό να το ευχαριστήσει: «Κούκλα, τι μπορώ να κάνω για να σε ζεστάνω;».
«Να πυρποληθείς!», του απαντά το δεύτερο.
Γιατί του προτείνει να κάτι τέτοιο
Όταν κάποιος πυρπολεί κάτι, αυτό το κάτι παίρνει φωτιά και άρα και ανεβαίνει η θερμοκρασία του αντικειμένου. Έτσι, το δεύτερο πουλί απαντά κατ’ αυτόν τον τρόπο καθώς μάλλον κατάλαβε ότι η αρχική πρόθεση του πουλιού που στέκεται πλάι του δεν ήταν η.. ομοιόσταση του, αλλά ίσως μια αγκαλιά, ένα φιλί ή μια καλή κουβέντα.
Η διαφορά ορίζεται από τη χρήση του λόγου. Δηλαδή στο αν αυτός χρησιμοποιείται μεταφορικά ή μη.
Η κυριολεκτική και η μεταφορική χρήση του λόγου
Ο λόγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά.
Η κυριολεκτική χρήση της γλώσσας λαμβάνει χώρα όταν οι λέξεις δηλαδή χρησιμοποιούνται μέσα στο λόγο με τρόπο τέτοιον ώστε να αποδίδουν ακριβώς τη συγκεκριμένη σημασία και το περιεχόμενο της έννοιας που δηλώνουν.
Στις περιπτώσεις μεταφορικής χρήσης της γλώσσας οι λέξεις αποκτούν αλληγορική σημασία μέσα στο γλωσσικό περιβάλλον που εντάσσονται, γίνονται «σύμβολα» και προσλαμβάνονται με τη συγκινησιακή-συναισθηματική λειτουργία του δέκτη.
Παρομοίωση είναι ένα σχήμα λόγου που συγκρίνει άμεσα δύο πράγματα. Οι παρομοιώσεις διαφέρουν από τις μεταφορές επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ δύο πραγμάτων χρησιμοποιώντας λέξεις σύγκρισης όπως “σαν”, “σαν να”, “ως”, “καθώς” ή “όπως”, ενώ μεταφορές δημιουργούν μια σιωπηρή σύγκριση (δηλ. λέει κάτι είναι κάτι άλλο). Αυτή η διάκριση είναι εμφανής στην ετυμολογία των λέξεων: η παρομοίωση προέρχεται από το αρχαιοελληνικό παρομοίω(σις) (σύγκριση), ενώ η μεταφορά προέρχεται από το επίσης αρχαιοελληνικό μεταφέρειν (μεταφέρω).
Όπως και στην περίπτωση των μεταφορών, αυτό που συγκρίνεται ονομάζεται κατεύθυνση και το πράγμα με το οποίο συγκρίνεται ονομάζεται όχημα. Ο συγγραφέας και λεξικογράφος Φρανκ Τζ. Γουίλστατς συνέταξε ένα λεξικό παρομοιώσεων το 1916, με δεύτερη έκδοση το 1924.
Source link