ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πότε εκλέγεται ΠτΔ ο Τασούλας και πότε αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Βουλής ο Κακλαμάνης | Ειδησεις

H εκλογή Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου και η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου

Η πρόταση της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος της Βουλής υπέβαλε την παραίτησή του, για θεσμικούς λόγους με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία προκειμένου να αναλάβει άλλο πρόσωπο τη θέση που μένει κενή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για τη συγκεκριμένη θέση τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο κ. Κακλαμάνης είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις εντός του γαλάζιου στρατοπέδου, ενώ είναι αποδεκτός από τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ και μπορεί να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση κατά την οποία θα εκλεγεί ο κ. Κακλαμάνης, καθήκοντα Προέδρου θα ασκεί ο νυν α’ αντιπρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης. H εκλογή Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου στις 12.00΄το μεσημέρι και η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 το πρωί.

Η διαδικασία που θα ακολουθεί για την Προεδρική εκλογή

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η υποψηφιότητα Τασούλα θα οδηγηθεί σε τέταρτη ψηφοφορία καθώς στις τρεις πρώτες δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό που ορίζει το Σύνταγμα. Κατά συνέπεια ο κ. Τασούλας πρόκειται να λάβει πάνω από 165 ψήφους. Συγκεκριμένα θα στηριχθεί από την Κ.Ο της ΝΔ, από τους ανεξάρτητους βουλευτές προερχόμενους από το κυβερνών κόμμα Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Σαλμά. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς ήδη γνωστοποίησε τη θετική του ψήφο.

Επίσης φαίνεται οτι θα στηριχθεί από τους εναπομείνατε βουλευτές των «Σπαρτιατών», ενώ δεν αποκλείεται να λάβει και τις ψήφους τριών ανεξάρτητων που προέρχονται από το συγκεκριμένο κόμμα. Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, τον Μιχαήλ Γαυγιωτάκη και τον Γιώργο Ασπιώτη. Μάλιστα οι τρεις προαναφερθέντες είχαν υπερψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για το εάν είναι ευπρόδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών στο πρόσωπο του κ. Τασούλα απάντησε αρνητικά λέγοντας: «Λέμε ένα όχι ξεκάθαρο».

Ποιοι δεν θα ψηφίσουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα – Τι θα κάνουν οι ανεξάρτητοι

Την ίδια ώρα θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τασούλας δεν θα ψηφιστεί από την Ελληνική Λύση, ενώ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας -Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου– δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο της Βουλής. Μάλιστα, η κυρία Παπαϊωάννου δήλωσε ότι θα ψηφίσει την κυρία Κατσέλη. Επίσης μένει να φανεί τι θα πράξουν και οι βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο προερχόμενος από την Ελληνική ΛύσηΠαύλος Σαράκης, όπως και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και επίσης ανεξάρτητος Μπουρχάν Μπαράν.

Ακόμη άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν ενταχθεί στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, -εκκρεμεί η συγκρότηση Κ.Ο.- όσο και εκείνοι που παραμένουν στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών και «φλερτάρουν» πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο εκ Κιλκίς Πέτρος Παππάς.

Επίσης, δεν έχουν δείξει ακόμα τις προθέσεις τους οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Δηλαδή εάν θα συνταχθούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιλέξουν να πράξουν κάτι άλλο. Τέλος, το ΚΚΕ, όπως άλλωστε κάνει σε όλες τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι και τώρα θα ταχθεί υπέρ του «παρών».

Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής – Αναλυτικά η διαδικασία

Παρακάτω παρατίθεται η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής;

1. Υποβολή παραίτησης: Ο Πρόεδρος της Βουλής υποβάλλει την παραίτησή του, η οποία γίνεται δεκτή από το Σώμα.

2. Προκήρυξη εκλογής: Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής ή, ελλείψει αυτού, το επόμενο κατά σειρά Αντιπροεδρείο, αναλαμβάνει προσωρινά την προεδρία και συγκαλεί τη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου.

3. Υποβολή υποψηφιοτήτων: Τα κόμματα ή οι βουλευτές προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται γραπτώς πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

4. Ψηφοφορία: α. Η εκλογή του νέου Προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία.

β. Για να εκλεγεί κάποιος, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151 ψήφοι, αν η Βουλή είναι πλήρης).

γ. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία, διεξάγεται δεύτερη, στην οποία απαιτείται και πάλι απόλυτη πλειοψηφία.

δ. Αν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε στην τρίτη ψηφοφορία αρκεί η σχετική πλειοψηφία (εκλέγεται ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους).

ε. Ανακήρυξη και ανάληψη καθηκόντων: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button