Η λέξη δεν είναι καινούργια. Με τη διάσταση που έχει, δηλαδή, το «καινούργιο» στην εποχή μας, σχεδόν συνώνυμο με το ολόφρεσκο. Το «ντελούλου» το χρησιμοποιούμε εδώ και δύο, σχεδόν, χρόνια, το έχω κι εγώ αναφέρει σε αυτήν τη στήλη. Να θυμίσουμε λοιπόν ότι προέρχεται από την αγγλική λέξη «delusional» που σημαίνει τον παραληρηματικό, τον άνθρωπο που έχει ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις και τα σχετικά. Κατ’ επέκταση, το «ντελούλου» αναφέρεται σε αυτόν που έχει μη ρεαλιστική αντίληψη του εαυτού του, εξωπραγματική αυτοπεποίθηση ειδικά μάλιστα όσον αφορά στις σχέσεις του με διασημότητες.
Οι λέξεις και οι εκφράσεις βέβαια είναι γεννήματα της εποχής τους. Γι’ αυτό και κάποιες περνούν και χάνονται μαζί με την εποχή ενώ άλλες την υπερβαίνουν και καθιερώνονται στη γλώσσα μας έτσι ώστε να τις συμπεριλαμβάνει ο καθηγητής Μπαμπινιώτης στα λεξικά του και να ξέρουμε κι εμείς την ακριβή τους σημασία και προέλευση. Με αυτό το σκεπτικό μου φαινόταν κατά κάποιον τρόπο αναμενόμενο να καθιερωθεί το ντελούλου σε μια εποχή που η κάθε ινφλουένσερ η οποία, επειδή κροταλίζει τα τεράστια νύχια της σε συσκευασίες καλλυντικών, θεωρεί ότι είναι σταρ παγκόσμιας εμβέλειας. Ωστόσο, ο όρος εμπεριέχει και ένα είδος αφέλειας. Ενα χαρακτηριστικό της εποχής μας που κυκλοφορεί μεταμφιεσμένο σε άποψη. «Καίνε τα δάση για να βάλουν ανεμογεννήτριες» σου λέει ακόμη και η Ματούλα Ζαμάνη. Γιατί να βγάζουμε λοιπόν τους ντελούλου από την κοσμάρα τους;
Το τελευταίο όμως που διάβασα υπερβαίνει την έννοια της κοσμάρας. Η γυναίκα είναι Γαλλίδα, 53 ετών και διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Που σημαίνει μία σύγχρονη γυναίκα, ενεργή, δραστήρια, το πιθανότερο κοσμοπολίτισσα. Και σίγουρα πλούσια αφού της περίσσευαν 830.000 ευρώ. Πριν από δύο χρόνια λοιπόν η Αν, όπως είναι το όνομά της, άνοιξε λογαριασμό στο Instagram. Εκεί γνωρίστηκε με τη «μαμά» του Μπραντ Πιτ και άρχισαν το κουβεντολόι. Και όλο να της λέει η κυρία Πιτ πόσο θα ταίριαζε με τον γιο της και μια γυναίκα σαν εκείνη θα ήθελε για το παλικάρι της που στραβώθηκε, ανάθεμα η κακιά η ώρα, και πήγε κι έμπλεξε με εκείνη την κοκκάλω την Τζολί. Τέλος πάντων κι έτσι ακριβώς να μην τα είπε, την έπεισε ότι ήταν η ιδανική γυναίκα για τον κανακάρη της.
Και τότε εμφανίστηκε (πάντα στο Instagram) ο «ίδιος» ο Μπραντ Πιτ. Και της είπε ότι είχε ακούσει για εκείνη από τη μαμά του. Και ότι πολύ του άρεσε. Και κάπως σαν να «τα έφτιαξαν» που λέγαμε και στην εποχή μου. Διαδικτυακά μεν αλλά η Αν πίστευε πως ήταν σε σχέση με τον αμερικανό σταρ. Το είχε σίγουρο μέχρι σημείου που άρχισε να περνά στον λογαριασμό του χρήματα διότι, όπως της είπε, έπρεπε να κάνει κάποιες εξετάσεις – κι εκεί στο Χόλιγουντ χρεώνουν πολλά οι γιατροί – αλλά η άτιμη η Τζολί του είχε δεσμεύσει τους λογαριασμούς λόγω διαζυγίου. Κι έτσι η Αν του έδωσε συνολικά 830.000 ευρώ.
Βέβαια, επρόκειτο περί απάτης (με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης). Που η Αν την κατάλαβε όταν πια άρχισε να βλέπει φωτογραφίες (αυθεντικές αυτήν τη φορά) του Μπραντ Πιτ με τη σύντροφό του Ινές ντε Ραμόν.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει
Πώς είναι δυνατόν να έχει εξελιχθεί τόσο πολύ ο κόσμος, οι μηχανές να παράγουν έργα Τέχνης, αλλά κάποια πράγματα να παραμένουν τόσο ίδια; Η παραπάνω ιστορία με πάει πολλές δεκαετίες πίσω. Τότε που στις γειτονιές εμφανίζονταν κάποιοι λιμοκοντόροι που πουλούσαν έρωτα σε δεσποινίδες και εξαφανίζονταν όταν αποσπούσαν τα χρήματα που είχαν βάλει στο μάτι. Ακόμη και η διαμεσολάβηση της «πεθεράς» λες και είναι βγαλμένη από ελληνική ταινία.
Τελικά, οι καινούργιες λέξεις έρχονται για να περιγράψουν πολύ παλιά πράγματα. Και η ερωτική ανασφάλεια μαζί με την ευπιστία που παράγει είναι από τα παλαιότερα. Τώρα λέμε «ντελούλου», σε άλλες εποχές έλεγαν «α την καημένη». Μπορεί να είναι κι αυτό μια πρόοδος.
Source link