ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Αζερμπαϊτζάν παύει να στέλνει φυσικό αέριο σε Σερβία και Βουλγαρία | Ειδησεις

Οι προμήθειες του ορυκτού καυσίμου διακόπηκαν λόγω προβλήματος στην πλατφόρμα της BP στο υπεράκτιο κοίτασμα στην Κασπία Θάλασσα (Reuters)

Οι ροές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Σερβία έχουν σταματήσει και δεν είναι σαφές πότε θα ξαναρχίσουν, όπως ανέφερε στις 11 Ιανουαρίου το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, επικαλούμενο τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σίγουρα παίζουν ρόλο η σύνδεση… της NIS (σερβική εταιρεία πετρελαίου η οποία είναι από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Σερβίας) με την Gazprom και ο στόχος της βαλκανικής χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Πήρα πληροφορίες από τους αδελφούς και τους φίλους μας από το Αζερμπαϊτζάν ότι λόγω ανωτέρας βίας και προβλημάτων που έχουν, από σήμερα δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε 1,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που έρχονταν καθημερινά», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους.

 Πιέσεις στην Σερβία για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Το 2023, η Σερβία η οποία χρησιμοποιεί περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2024.

Το υπόλοιπο φυσικό αέριο προέρχεται από τη Ρωσία.

Η Σερβία (στοχεύει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση), δέχεται πιέσεις να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, η ρωσική Gazprom Neft θα λάβει 45 ημέρες για να αποχωρήσει από την ιδιοκτησία της NIS.

Σχέση… NIS – Gazprom

Η NIS ανήκει κατά πλειοψηφία στη Gazprom Neft (κατέχει το 50% των μετοχών) και στη ρωσική Gazprom (κατέχει το 6,15% των μετοχών).

Η σερβική κυβέρνηση κατέχει το 29,87%, με τους μικρομετόχους να αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο.

Η Σερβία λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας. Μάλιστα η Bulgargaz (βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου) ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τη διακοπή του αζερικού αερίου.

Οι όγκοι φυσικού αερίου αντικατάστασης προέρχονται από την τουρκική Botas, ανέφερε η Bulgargaz.

«Επομένως, η διακοπή δεν οδήγησε σε πρόσθετο κόστος για την εταιρεία για την αγορά φυσικού αερίου αντικατάστασης και δεν επηρέασε την αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή», ανέφερε στις 9/1/2025, προσθέτοντας ότι η κατάσταση έχει κάνει περισσότερο λόγο για διαφοροποίηση των πηγών του φυσικού αερίου.

 Τεχνικό πρόβλημα σε πλατφόρμα της BP

Πηγή της βιομηχανίας είπε στο Reuters ότι οι προμήθειες διακόπηκαν λόγω «προβλήματος» στην πλατφόρμα Alpha της BP στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz στην Κασπία Θάλασσα.

Τα αζερικά ΜΜΕ Trend ζήτησαν από την British Petroleum, η οποία εκμεταλλεύεται το Shah Deniz, να σχολιάσει τη διακοπή.

Η BP ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα τεχνικό πρόβλημα σε υποθαλάσσιο αγωγό που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά συμπυκνώματος αερίου μεταξύ της πλατφόρμας Shah Deniz Alpha και του τερματικού σταθμού Sangachal.

Το Sangachal Terminal είναι ένα βιομηχανικό συγκρότημα που αποτελείται από μια μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και μια μονάδα παραγωγής πετρελαίου, που βρίσκεται στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας 45 χιλιόμετρα νότια του Μπακού.

«Για λειτουργικούς λόγους, οι εργασίες παραγωγής και εξαγωγής από την πλατφόρμα SDA ανεστάλησαν και η πλατφόρμα έχει κλείσει με ασφάλεια. Όλοι οι άνθρωποι στην πλατφόρμα είναι ασφαλείς και δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όλες οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας SDA και του αγωγού είναι επίσης ασφαλείς», δήλωσε η BP.

Η ICGB AD (διαχειριστής του Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας) γνωστοποίησε ότι ο αγωγός είναι πλήρως λειτουργικός.

«Δεν γνωρίζουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες που το προκάλεσαν, καθώς το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τις εγκαταστάσεις της διασύνδεσης», δήλωσε η εταιρεία.

 Το πρόβλημα της Βουλγαρίας από το 2022

Η Βουλγαρία σταμάτησε να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο τον Απρίλιο του 2022 διότι αρνήθηκε να πληρώσει για την προμήθεια μέσω ενός συστήματος που περιελάμβανε πληρωμές σε ρούβλια που όρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, η Βουλγαρία συνεχίζει να διοχετεύει ρωσικό φυσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο συμβάσεων που είχαν υπογραφεί πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Το μέλος της ΕΕ, που χρειάζεται περίπου τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, λαμβάνει τώρα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ τα υπόλοιπα αγοράζει από αλλού.

Η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 συμφωνία για τον διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη που αναζητά μη Ρώσους προμηθευτές μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button