Uncategorized

Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025 – ΤΑ ΝΕΑ

Τις δημιουργίες που βγήκαν από το χέρι του αγγελικού ζωγράφου, όπως αποκαλούσε τον  Φρα Αντζέλικο (περ. 1395-1455) ο Τζόρτζιο Βαζάρι, θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό σε μια σπάνια έκθεση. Το έργο του εκ των κορυφαίων της πρώιμης Αναγέννησης, ο οποίος διακρίνεται για την εκπληκτική του δεξιοτεχνία στην προοπτική και για τις αιθέριες φιγούρες του, θα παρουσιαστεί στο Παλάτσο Στρότσι και στο Μουσείο Αγίου Μάρκου. Η έκθεση που περιλαμβάνει δάνεια από μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία αποτελεί ευκαιρία ώστε να  επανενωθούν έργα για πρώτη φορά ύστερα από 200 χρόνια.

Μια μοναδική ευκαιρία να δουν πλάι πλάι τα έργα δύο εκ των σπουδαιότερων βρετανών τοπιογράφων, αλλά και αντιπάλων, του Τζόσεφ Μάλορντ Ουίλιαμ Τέρνερ και του Τζον Κόνσταμπλ, θα έχουν οι επισκέπτες της Τέιτ Μπρίτεν. Γεννημένοι με έναν χρόνο διαφορά (1775 ο Τέρνερ και 1776 ο Κόνσταμπλ), με διαφορετικές αφετηρίες – ο πρώτος ταπεινής καταγωγής, ο δεύτερος γιος πλούσιου εμπόρου –, μοιράζονταν μια βαθιά σύνδεση με τη φύση και μεταμόρφωσαν με τον χρωστήρα τους την ως τότε απόδοση των τοπίων. Σηματοδοτώντας 250 χρόνια από τη γέννησή τους, αυτή η έκθεση-ορόσημο εξερευνά τις αλληλένδετες ζωές και τις κληρονομιές των δύο καλλιτεχνών και εκτός από έργα τους θα περιλαμβάνει και προσωπικά τους αντικείμενα.

Πενήντα έργα θα συνθέσουν την πρώτη μουσειακού επιπέδου έκθεση που θα φιλοξενηθεί στη Βρετανία και στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων για μία από τις κορυφαίες σύγχρονες καλλιτέχνιδες, η οποία διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραστατική ζωγραφική. Υπό τον τίτλο «Τζένι Σάβιλ: Η ανατομία της ζωγραφικής» η έκθεση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της δουλειάς της από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα και θα περιλαμβάνει από σχέδια με κάρβουνο έως ελαιογραφίες μεγάλης κλίμακας που αμφισβητούν τις συμβάσεις περί γυναικείας ομορφιάς, και βεβαίως τα χαρακτηριστικά της γυμνά.

To έχουμε δει, το αναγνωρίζουμε, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά του. Είναι το Jas de Bouffan, μια μεγάλη εξοχική κατοικία λίγο έξω από την Εξ-αν-Προβάνς, που έχει απεικονιστεί σε εκατοντάδες έργα του Πολ Σεζάν. Το επιβλητικό σπίτι του 18ου αιώνα, με την κρεμ πρόσοψη, τα μπλε παραθυρόφυλλα και την επικλινή στέγη από κεραμίδια, όπου ο Σεζάν εργάστηκε για 40 χρόνια, πρωταγωνιστεί σε 100 ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια του ζωγράφου, που θα αποτελέσουν και τον πυρήνα της έκθεσης «Ο Σεζάν στο Jas de Bouffan» που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Γκρανέ. Οι διοργανωτές τη χαρακτηρίζουν έκθεση που δεν πρέπει να χάσει κανένας, αφού θα συγκεντρώσουν αριστουργήματα του γάλλου ζωγράφου όπως οι «Χαρτοπαίκτες», οι «Τέσσερις Εποχές» και οι «Λουόμενες».

Η νοτιοαφρικανή δημιουργός, στους καμβάδες της οποίας συναντά ο θεατής από μοντέλα έως προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και από τους φίλους της έως στρίπερς και όπου η σεξουαλικότητα και η αθωότητα, η βία και η τρυφερότητα συνυπάρχουν, θα παρουσιάσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση της «Cycladic Blues». Εργα κυρίως σε χαρτί – ορισμένα από τα οποία είναι εμπνευσμένα από τα εκθέματα  του αθηναϊκού μουσείου – και αρχαιότητες από την ίδια μουσειακή συλλογή που η ίδια η καλλιτέχνις επέλεξε θα συνυπάρξουν στην πολυαναμενόμενη αυτή έκθεση, που εντάσσεται στην καθιερωμένη σειρά του μουσείου, όπου ενθαρρύνεται ο διάλογος ανάμεσα στο αρχαιολογικό παρελθόν της Ελλάδας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Πριν συγκλονίσει το κοινό του Παρισιού των αρχών του αιώνα ως η πρώτη ευρωπαία καλλιτέχνις που παρουσίασε ένα ολόσωμο ανδρικό γυμνό, η Σουζάν Βαλαντόν εργάστηκε ως σερβιτόρα, ακροβάτισσα σε τσίρκο, έφτιαχνε στεφάνια κηδείας, πουλούσε λαχανικά, ενώ επί σειρά ετών πόζαρε για σπουδαίους ζωγράφους όπως οι Ντεγκά, Ρενουάρ και Τουλούζ Λοτρέκ. Ο πρώτος ήταν εκείνος που την ενθάρρυνε να σταθεί πίσω από το καβαλέτο και ο τελευταίος τη «βάφτισε» Σουζάν, καθώς το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία-Κλημεντίνη. Ξεχώρισε κυρίως για τα έργα της με πρωταγωνίστριες γυναίκες. Η αναδρομική έκθεση με τα 200 έργα – η πρώτη ύστερα από 58 χρόνια – που διοργανώνει το Κέντρο Πομπιντού περιλαμβάνει και πλούσιο αρχειακό υλικό επιχειρώντας να ρίξει φως και στην προσωπικότητά της.

Αποκορύφωμα του προγράμματος σε Ευρώπη και Αμερική με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του αμερικανού καλλιτέχνη Ρόμπερτ Ράουζενμπεργκ αποτελεί η ομαδική έκθεση «Πέντε Φίλοι» που τοποθετεί το έργο του τιμώμενου εικαστικού σε διάλογο με αυτό των στενότερων συνεργατών του – Τζον Κέιτζ, Μερς Κάνιγχαμ, Τζάσπερ Τζόουνς και Σάι Τόμπλι –, οι οποίοι άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους στους τομείς της μουσικής, του χορού, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και του σχεδίου στη μεταπολεμική περίοδο. Η έκθεση θα ξεκινήσει τη διαδρομή της από το Μουσείο Μπράντχορστ του Μονάχου και θα συνεχίσει στο Λούντβιχ της Κολωνίας περιλαμβάνοντας περισσότερα από 150 έργα τέχνης, παρτιτούρες, σκηνικά, κοστούμια, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Αναμένεται ότι θα είναι η έκθεση της χρονιάς, και πιθανόν όχι άδικα, καθώς ένας από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ο Ανσελμ Κίφερ, θα συνεκθέσει με τον επίσης επιδραστικό και διαχρονικά δημοφιλή Βίνσεντ βαν Γκογκ. Σε τούτη τη διπλή παρουσία του γερμανού ζωγράφου και γλύπτη στην Ολλανδία, το Μουσείο Βαν Γκογκ θα παρουσιάσει έργα του που δεν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν σε διάλογο με τους πίνακες του Βαν Γκογκ. Και λίγα μέτρα πιο μακριά το μουσείο της πόλης του Αμστερνταμ (Στέντελικ) θα προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία παρουσιάζοντας στο σύνολό τους τα έργα του καλλιτέχνη που έχει στη συλλογή του, μεταξύ αυτών και ένα νέο ζωγραφικό έργο μήκους 24 μ. Ο τίτλος της έκθεσης «Πες μου πού πήγαν τα λουλούδια;» προέρχεται από μια αντιπολεμική μπαλάντα και για την έκθεση αυτή τα δύο μουσεία συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μια κοινή διοργάνωση.

Τελευταία Νέα

Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button