Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ασκεί πιέσεις στην Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να αποδεχθεί την πρότασή του (είτε αυτή αφορά τη Λούκα Κατσέλη είτε τον Νίκο Κοτζιά), ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να υιοθετήσει μια στάση αναμονής
Από την αρχή, το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να περιμένει να ακούσει το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας πριν τοποθετηθεί. Παρά την πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Χαριλάου Τρικούπη να συμφωνήσει με την πρότασή του (είτε αυτή αφορά τη Λούκα Κατσέλη είτε τον Νίκο Κοτζιά), ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να κρατήσει στάση αναμονής.
Αυτό συμβαίνει διότι περιμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την κεντροαριστερά και όχι από το στενό κομματικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ θα υποδεχόταν θετικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ωστόσο, πέρα από το όνομα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να περιορίσει τον ρόλο του Προέδρου. «Έχουμε θέσει ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού και αν δεν την ανανεώσει, θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους», σημειώνει.
Προβληματισμός για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τα εθνικά θέματα όσο και τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
«Οι πρόσφατες έκτακτες κρίσεις που διέταξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οδήγησαν στην αποστρατεία σχεδόν του μισού αριθμού Στρατηγών, Ναυάρχων και Πτεράρχων, με την αμφισβητούμενη δικαιολογία της δήθεν επιτάχυνσης της Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και της ανάγκης εξορθολογισμού του αριθμού των Ανώτατων Αξιωματικών. Αυτή η κίνηση προκαλεί ανησυχία και εγείρει πολλά ερωτήματα. Ποιο μήνυμα επιδιώκει να στείλει ο Υπουργός; Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της βιασύνης, όταν οι τακτικές κρίσεις, σύμφωνα με το νόμο, πραγματοποιούνται στις αρχές Μαρτίου κάθε έτους; Είναι δύσκολο να κατανοηθεί μια τέτοια ενέργεια από τον Υπουργό, η οποία ουσιαστικά αναιρεί τις επιλογές του για στελέχη, μόλις δέκα μήνες μετά τις προηγούμενες τακτικές κρίσεις», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ.
Ουσιαστικά τα βασικά ερωτήματα, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν τα εξής: «Απειλήθηκε η δημοκρατία ή το στράτευμα; Ή μήπως ο Υπουργός απομάκρυνε πρόωρα στελέχη, που διαφωνούσαν με προσωπικές επιλογές του και ιδιαίτερα απέναντι στην απαξιωτική στάση της κυβέρνησης προς τα χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών, που έχει δημιουργήσει αυξητικές τάσεις στο ήδη τεράστιο κύμα φυγής τους…».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link