Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αντόνιο Σκουράτι και εμπνευσμένη από την μορφή του Μπενίτο Μουσολίνι, η τηλεοπτική σειρά “M. il Figlio del Secolo” κυκλοφόρησε την Παρασκευή (10/1). Πρόκειται για μια ιταλογαλλική συμπαραγωγή, υπό την αιγίδα (μεταξύ άλλων) των Sky και Pathé. Ο ηθοποιός Λούκα Μαρινέλι υπούεται τον Μουσολίνι, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζο Ράιτ, δημιουργός των ταινιών «Περηφάνια και προκατάληψη» (2005) και «Η πιο σκοτεινή ώρα» (2017).
Η μίνι σειρά παρακολουθεί σε οκτώ επεισόδια την άνοδο του δικτάτορα, από την ίδρυση του Fasci di Combattimento το 1919 (μελλοντικό PNF, Εθνικό Φασιστικό Κόμμα) μέχρι την ομιλία της 3ης Ιανουαρίου 1925, στην οποία ο Μουσολίνι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του σοσιαλιστή βουλευτή Τζιάκομο Ματεότι. Ενδιάμεσα βρίσκονται η εποχή του squadrismo (κατά την οποία οι φασιστικές ομάδες έγιναν πρωταγωνιστές του εκφοβισμού και της βίας σε ολόκληρη την Ιταλία) και η πορεία στη Ρώμη το 1922, από την οποία γεννήθηκε η πρώτη φασιστική κυβέρνηση.
Σκουράτι: η σειρά Μ. και η κόντρα
Πρόκειται για την πρώτη σειρά που βασίζεται σε βιβλίο του Σκουράτι και συγκεκριμένα το πρώτο βιβλίο της σειράς “M. Il figlio del secolo”, που εκδόθηκε από τον συγγραφέα το 2018 και κέρδισε το βραβείο Strega την επόμενη χρονιά. Ο Σκουράτι μετέτρεψε το “Μ” σε σειρά μυθιστορημάτων: το τελευταίο, «Μ. Η ώρα του πεπρωμένου», αφηγείται την ιστορία του Μουσολίνι μέχρι το 1940, τη χρονιά που η Ιταλία εισήλθε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου.
Ο Σκουράτι έχει έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με το κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας». Τον περασμένο Απρίλιο, η RAI αποφάσισε να ακυρώσει έναν από τους μονολόγους του που ήταν προγραμματισμένος για τις 25 Απριλίου, Ημέρα της Απελευθέρωσης.
Το στέλεχος του ιταλικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Πάολο Κορσίνι είχε αποδώσει την ακύρωση σε οικονομικούς λόγους, αλλά ένα εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες αργότερα τον διέψευσε, κάνοντας για «συντακτικούς λόγους». Ο Σκουράτι, από την άλλη πλευρά, είχε θεωρήσει την πράξη αυτή ως «κυβερνητική λογοκρισία», για την κριτική του μονολόγου που στόχευε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό και την ηγετική της ομάδα.
Η Μελόνι είχε προσπαθήσει να κλείσει το θέμα, δημοσιεύοντας τον μονόλογο στα προφίλ στα social media, αλλά η κίνηση αυτή δεν ηρέμησε τα νερά, προκαλώντας απεργία από το σωματείο των δημοσιογράφων της RAI.
Γιατί η Μελόνι δεν θα το παρακολουθήσει
Η κόντρα έφτασε μέχρι την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για τη σοβαρότητα της χειρονομίας και για μια σειρά κονδυλίων από το κόμμα της προς την Acca Larenzia, απάντησε: «Καλύτερα να τα χρησιμοποιήσω γι’ αυτό παρά να κάνω ένα εστιατόριο fast food από αυτό».
Ερωτηθείσα αν σκοπεύει να παρακολουθήσει τη σειρά, η Μελόνι απάντησε: «Καταλαβαίνετε ότι έχω άλλες προτεραιότητες, δεν έχω παρακολουθήσει σειρές για περισσότερα από δύο χρόνια».
Ιταλία: Η εγγονή του Μουσολίνι εγκαταλείπει το κόμμα της Μελόνι γιατί είναι «υπερβολικά δεξιό»
Η Ρακέλε Μουσολίνι, δημοτική σύμβουλος στη Ρώμη, δήλωσε ότι μετακινείται στο κόμμα Forza Italia, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, αλλά θεωρείται πιο φιλελεύθερο όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών.
«Ήρθε η ώρα να γυρίσω σελίδα και να ενταχθώ σε ένα κόμμα που νιώθω ότι είναι πιο κοντά στις μετριοπαθείς και κεντρώες ευαισθησίες μου», είπε χαρακτηριστικά η 50χρονη στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Μουσολίνι, η οποία κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από κάθε άλλον υποψήφιο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στη Ρώμη το 2021, είχε πρόσφατα διαφωνήσει με τη στάση των «Αδελφών της Ιταλίας» απέναντι στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Γνωστή για την υποστήριξή της στα δικαιώματα των μελών της LGBTQ+ κοινότητας, έχει πει ότι «ποτέ δεν της άρεσε» ο φασιστικός χαιρετισμός, τον οποίο ορισμένα μέλη και υποστηρικτές του κόμματος εξακολουθούν να κάνουν κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης.
Τον περασμένο μήνα, η Ρακέλε Μουσολίνι τα έβαλε με την πρωθυπουργό Μελόνι στην κόντρα που προκλήθηκε σχετικά με το φύλο της Ιμάν Κελίφ, μιας Αλγερινής πυγμάχου που αγωνίστηκε εναντίον της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αφού η Καρίνι εγκατέλειψε τον αγώνα ενάντια στην Κελίφ – η οποία αργότερα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο – η Μελόνι δήλωσε ότι δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων, επειδή η Αλγερινή είχε αποτύχει σε έλεγχο καταλληλότητας φύλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρυσι.
«Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο η Ιμάν Κελίφ είναι γυναίκα. Και υποβάλλεται σε ένα κυνήγι μαγισσών χωρίς να αξίζει κάτι τέτοι», δήλωσε η Μουσολίνι, στηρίζοντας την Αλγερινή αθλήτρια.
Η 50χρονη δημοτική σύμβουλος έχει πάρει το όνομά της από τη γιαγιά της, Ρακέλε Γκουίντι, τη δεύτερη σύζυγο του Μπενίτο Μουσολίνι, ιδρυτή και ηγέτη του φασιστικού κόμματος που κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943 ως δικτάτορας, και εκτελέστηκε το 1945 από Ιταλούς αντάρτες.
Ο «Ντούτσε» απέκτησε πέντε παιδιά με την Ρακέλε Γκουίντι, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της πολιτικού, ενός πιανίστα της τζαζ ονόματι Ρομάνο που πέθανε το 2006.
Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» είναι ο κύριος κληρονόμος της ιταλικής ακροδεξιάς που εκφράστηκε πρώτα από το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI), ένα νεοφασιστικό κόμμα που σχηματίστηκε το 1946 από υποστηρικτές του καθεστώτος του Μουσολίνι και πρώην υψηλόβαθμα μέλη του φασιστικού κόμματός του. Το κόμμα της Μελόνι εξακολουθεί να μοιράζεται το κομματικό του λογότυπο με το MSI, μια τρίχρωμη φλόγα.
Η Μελόνι έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει το κόμμα της ως μια συντηρητική ομάδα και δήλωσε το 2022 ότι η ιταλική δεξιά «παρέδωσε τον φασισμό στην ιστορία». Από την ανάληψη των καθηκόντων της εκείνη τη χρονιά, η κυβέρνησή της έχει ακολουθήσει σκληρές πολιτικές για τη μετανάστευση, την άμβλωση και την ανατροφή παιδιών από άτομα του ίδιου φύλου.
Πηγή: pagenews.gr
Source link