Θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν τουλάχιστον 23 θέσεις ανωτάτων αξιωματικών, με στόχο την εξορθολογισμένη μείωση του αριθμού των αξιωματικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για την εφαρμογή της «Ατζέντας 2030», με στόχο να παρουσιαστεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων εντός Φεβρουαρίου, καλύπτοντας μια δεκαετία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, να διεξαχθούν έκτακτες κρίσεις για τους βαθμούς του αντιστράτηγου, υποστράτηγου, αντιναυάρχου, υποναυάρχου, αντιπτεράρχου και υποπτεράρχου. Αυτή η διαδικασία θεωρείται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το επόμενο απαραίτητο βήμα για την προώθηση των αλλαγών στη δομή δυνάμεων που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι έκτακτες κρίσεις θα διεξαχθούν από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία των επιτελείων παραμένει στη θέση της, καθώς η αντικατάστασή της είναι αρμοδιότητα του ΚΥΣΕΑ και όχι του ΣΑΓΕ. Παρ’ όλα αυτά, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.
Εκλογίκευση
Θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν τουλάχιστον 23 θέσεις ανωτάτων αξιωματικών με στόχο τον εξορθολογισμό του αριθμού των αξιωματικών στις ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στην Ελλάδα παρατηρείται το «παράδοξο» της ύπαρξης περισσότερων ανωτάτων αξιωματικών σε σχέση με τον πληθυσμό, συγκριτικά με τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ η ανέλιξη στον βαθμό του ταξιάρχου ή και ανώτερου θεωρείται σχεδόν δεδομένη για όσους αποφοιτούν από τις στρατιωτικές σχολές.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι με το νέο οργανόγραμμα, οι ένοπλες δυνάμεις προσαρμόζονται στις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώνονται στη νέα δομή δυνάμεων. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευελιξία, μείωση της γραφειοκρατίας στον στρατιωτικό μηχανισμό και θα εξασφαλίσει χώρο ώστε να «αναπνεύσει» η επετηρίδα.
Πέρα από την κατάργηση και τη συγχώνευση οργανικών θέσεων, το ΣΑΓΕ αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στην πλήρωση νέων θέσεων ή στην αναβάθμιση υφιστάμενων δομών, σύμφωνα με την προτεινόμενη νέα δομή δυνάμεων.
Για παράδειγμα, το ΣΑΓΕ θα αποφασίσει ποιος ανώτατος αξιωματικός θα αναλάβει τη νεοσύστατη διακλαδική διοίκηση αεράμυνας, στην οποία θα εντάσσονται οι μονάδες που θα διαχειρίζονται τα στοιχεία των δύο θόλων, του αντιαεροπορικού και του αντίdrone, που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link