Ονομάζεται Σοφία Μπ. και είναι 97 ετών. Το γράμμα της, γραμμένο στο χέρι, μου ήρθε ταχυδρομικά. Ηταν η περιγραφή μιας οδυνηρής χριστουγεννιάτικης εμπειρίας αυτής της γυναίκας που ήθελε να τη μοιραστεί «με κάποιον που καταλαβαίνει», όπως αναφέρει κάπου. Και τώρα, εδώ, εγώ τη μοιράζομαι με κάποιους που ελπίζω να καταλαβαίνουν.
Ενα πρωινό, τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι της Σοφίας Μπ. στους Αμπελοκήπους. Η γυναίκα ξύπνησε νιώθοντας το σπίτι παγωμένο. Δεν λειτουργούσε το κλιματιστικό. Προσπάθησε να τηλεφωνήσει στον γιο της, αλλά το τηλέφωνο επίσης δεν λειτουργούσε, αφού με τη νέα τεχνολογία το ηλεκτρικό ρεύμα είναι απαραίτητο για τη χρήση του τηλεφώνου. Οι νεότεροι ίσως γελάσουν, αλλά ναι, υπάρχουν άνθρωποι κάποιας ηλικίας σε αυτόν τον κόσμο οι οποίοι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους δεν έχουν καταφέρει να μάθουν να χειρίζονται συσκευές της μοντέρνας κινητής τηλεφωνίας.
Η εικόνα που σχημάτισα στο μυαλό μου από μια φράση της Σοφίας Μπ. μού προκάλεσε τρόμο. «Ημουν στο σκοτάδι γιατί τα εξώφυλλα ήταν κλειστά». Η Σοφία Μπ. έχει μια γυναίκα που έρχεται κάθε πρωί για να τη βοηθήσει επειδή λόγω κινητικών προβλημάτων δεν βγαίνει πια από το σπίτι. Ομως το κουδούνι δεν λειτουργούσε γιατί δεν υπήρχε ρεύμα. Η γυναίκα έφυγε.
Επειτα από λίγο ήρθε ο γιος της Σοφίας Μπ. έχοντας ανησυχήσει με το τηλέφωνο νεκρό. Μάνα και γιος απορούν που η διακοπή του ρεύματος δεν είναι γενική αλλά ειδική στο σπίτι της Σοφίας Μπ. Γιατί; Αφού υπάρχει πάγια εντολή πληρωμής του λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα από το 2016; Υστερα από πολλά τηλεφωνήματα σε ηλεκτρολόγους και στη ΔΕΗ ανακάλυψαν ότι υπάρχει διακοπή λόγω οφειλών. Η κυρία Σοφία Μπ. είναι χήρα δικαστή με πολύ καλή σύνταξη. Ωστόσο, δεν ειδοποιήθηκε από την τράπεζα για κάτι σχετικό με οφειλή. Η ίδια παραδέχεται ότι ήταν λάθος της που δεν είχε ανοίξει τον φάκελο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ που έγραφε για διακοπή, αλλά πιστεύει ότι «δικαιολογούμαι λόγω ηλικίας». Ο γιος της πλήρωσε αμέσως από το τηλέφωνό του τους δύο απλήρωτους λογαριασμούς και του είπαν ότι εντός 48 ωρών θα το συνδέσουν. Οταν ο γιος της άκουσε ότι η σύνδεση θα γίνει εντός 48 ωρών, τους απάντησε ότι η μητέρα του θα πεθάνει μέσα στο κρύο και στο σκοτάδι δύο ημέρες. Σύμφωνα με τη Σοφία Μπ., η κυρία από το call center της ΔΕΗ απάντησε ευγενικά. «Καλύτερα να την πάτε κάπου αλλού γιατί έρχεται κρύο».
Και όσοι θεωρήσουν ότι εδώ η ιστορία τελειώνει θα κάνουν λάθος. Τώρα αρχίζει το χάος.
Η ΔΕΗ έχει δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή και ο ΔΕΔΔΗΕ με τη σειρά του την έχει αναθέσει σε υπεργολάβο. Ολα αυτά, χωρίς καμία ειδοποίηση. Στην ερώτηση γιατί δεν σεβάστηκαν την υπουργική απόφαση του Ιουνίου 2023 να μην κόβουν το ρεύμα στους άνω των 70 ετών, η απάντηση ήταν ότι δεν είχαν ούτε κάποιο τηλέφωνο να ειδοποιήσουν ούτε κάποιο mail και ότι ο λογαριασμός είναι στο όνομα του συζύγου της που έχει αποβιώσει και θα πρέπει να αλλάξει το όνομα στον λογαριασμό.
Εδώ ήταν που το ποτήρι ξεχείλισε για τη Σοφία Μπ. «ΟΧΙ, κύριοι», γράφει στο γράμμα της. «ΟΧΙ. Στο σπίτι αυτό ζήσαμε 60 χρόνια, μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, κάναμε σχέσεις και φιλίες με τους γείτονες που ακόμα κρατούν (για όσους ζουν) και η ελάχιστη τιμή στον άνδρα μου είναι να ΜΗΝ αλλάξω το όνομά του στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Οπως στην ταυτότητά μου το επίθετό μου είναι το δικό του».
Ο σύζυγος της Σοφίας Μπ. πολέμησε έφεδρος ανθυπολοχαγός στην Αλβανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αναρωτιέται η χήρα: οι γυναίκες που οι άνδρες τους δεν γύρισαν στα σπίτια τους μετά τον πόλεμο έπρεπε να αλλάξουν τους λογαριασμούς σε άλλο όνομα; «Ξέρω ότι η κοινωνία αλλάζει, αλλά η οικογένεια, παρότι επίσης δέχεται αλλαγές, παραμένει πάντα ο θεμέλιος λίθος της», καταλήγει. «Είμαι κομμάτι της οικογένειάς μου και όχι μόνο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οσο για την απάντηση “δεν είχαμε τρόπο να σας ειδοποιήσουμε”, στο Taxis υπάρχουν τα πάντα, και ο αριθμός παροχής, και η ηλικία μου, και τα e-mail των παιδιών μου, καθώς και όλα τα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, των παιδιών μου. Αν χρωστούσα, θα με έβρισκαν αμέσως. Θλίβομαι για την έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό μου από μέρους της ΔΕΗ και κατά συνέπεια του κράτους».
Source link