Την Εθνική Στρατηγική για την Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο παρουσιάζει σήμερα (30.12.2024) η κυβέρνηση, στην οποία καθοριστικός αναδεικνύεται ο ρόλος των γονιών, καθώς μόνο η ενεργή συμμετοχή τους μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος.
Σε ειδική εκδήλωση, στο Ωδείο Αθηνών, με τη συμμετοχή Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη και Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, το οποίο βασίζεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση του γονικού ελέγχου, τον μηχανισμό για την πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη αλλά και τον διάλογο με τις πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα, με στόχο τη συνεργασία τους για την προστασία των ανήλιων παιδιών.
Το «όπλο» του Kids Wallet
Το βασικό «όπλο» στον σχεδιασμό για την προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό είναι η εφαρμογή Kids Wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την Άνοιξη.
Οι γονείς θα κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό του ανήλικου παιδιού τους. Τον τηλεφωνικό αριθμό θα πρέπει να τον δηλώσουν στο Μητρώο Πολιτών… Ετσι, θα πιστοποιείται η ηλικία και θα καταγράφεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός τηλεφώνου ανήκει στο συγκεκριμένο παιδί.
Ο γονέας θα μπορεί να προεπιλέγει συγκεκριμένο αριθμό ωρών για πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο… Σύμφωνα με πληροφορίες, συνιστάται στους γονείς η πλοήγηση να μην υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως.
Το αίτημα στις πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα
Κομβικής σημασίας είναι η συνεργασία με τις μεγάλες πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα.
Πλέον δεν θα έχουν τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να ξέρουν την ηλικία του χρήστη, καθώς μέσω του Kids Wallet θα μπορούν να αντλήσουν την απαραίτητη πληροφορία της ηλικίας.
Αυτό που τους ζητείται είναι να υιοθετήσουν νέους αλγόριθμους που θα προστατεύουν τους εφήβους και δεν θα χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα για αυτόματη κατασκευή εξατομικευμένων προφίλ που τους κρατούν κολλημένους στην οθόνη.
Επιπλέον, να βάζουν… «κόφτη» στους… ανήλικους «παραβάτες».
Ευρωπαϊκός «συναγερμός»
Η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα στις Βρυξέλλες, ζητώντας να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες για αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα.
Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται να ξεκινήσει κεντρικά, σε επίπεδο Ε.Ε., διάλογος μαζί τους καθώς η κάθε χώρα ξεχωριστά δεν έχει την ίδια δύναμη να… «σύρει» πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα σε διαβουλεύσεις και να επιβάλλει κανόνες.
Οδηγίες στους γονείς
Τέλος, στην ειδική σελίδα parco.gov.gr (Parental Control), η οποία θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, οι γονείς θα μπορούν να βρουν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές και να ασκούν πιο αποτελεσματικό γονικό έλεγχο.
Source link