Η «τακτική του εκφοβισμού» των ΗΠΑ προς την Κολομβία με όπλο τους δασμούς για το ζήτημα των μεταναστών δημιουργεί διπλωματικό «προηγούμενο» και καταδεικνύει ότι η προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC.
Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ενεπλάκη – έστω και αν ήταν για λίγο – στην πρώτη του εμπορική διαμάχη και δείχνει ότι δεν αστειεύεται. Και ο στόχος δεν ήταν η Κίνα, το Μεξικό ή ο Καναδάς αλλά η Κολομβία, ένας από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μία σφοδρή ολιγόωρη κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κολομβία ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής (26.01.2025), όταν η δεύτερη αρνήθηκε να κάνει δεκτά αεροσκάφη με απελαθέντες Κολομβιανούς μετανάστες. Ο Κολομβιανός πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο, που σύμφωνα με τον Μάρκο Ρούμπιο, είχε συμφωνήσει εκ των προτέρων στην υποδοχή απελαθέντων, απαγόρευσε την είσοδο στον εναέριο χώρο της χώρας, αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών που τους μετέφεραν. Όπως εξήγησε είχε συμφωνήσει να κάνει δεκτές μόνο πολιτικές πτήσεις που μεταχειρίζονται «με αξιοπρέπεια» αυτούς τους ανθρώπους.
Αυτό ήταν αρκετό για να ωθήσει τον Τραμπ να βγάλει το όπλο των δασμών. Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές από την Κολομβία.
«Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Κολομβίας να παραβιάσει τις νομικές της υποχρεώσεις όσον αφορά την αποδοχή και την επιστροφή των εγκληματιών που ανάγκασαν να έρθουν στις ΗΠΑ!» έγραψε ο Τραμπ στην ιστοσελίδα Truth Social.
Εκτός από τους δασμούς 25% που είπε ότι θα επιβάλει, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εισαγάγουν ταξιδιωτική απαγόρευση και «άμεση ανάκληση βίζας» σε αξιωματούχους της κολομβιανής κυβέρνησης, καθώς και σε συμμάχους και υποστηρικτές της.
Αλλά αργότερα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Κολομβία έκανε πίσω και είχε πλέον συμφωνήσει να δέχεται μετανάστες που φθάνουν με στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ «χωρίς περιορισμό ή καθυστέρηση». Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν στην επιβολή των δασμών και η κρίση έλαβε τέλος.
Την πρώτη εβδομάδα της θητείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να δίνει προτεραιότητα στη νέα σκληρή μεταναστευτική πολιτική της Αμερικής έναντι των εμπορικών μέτρων – ακόμη και αν το τελευταίο αποτελούσε βασική προεκλογική υπόσχεση – και είναι πανέτοιμος να τιμωρήσει τα έθνη που θεωρεί ότι δεν συμμορφώνονται.
Η τακτική του αποτελεί προειδοποίηση τόσο για τους συμμάχους όσο και για τους αντιπάλους των ΗΠΑ: Αν δεν συνεργαστείτε με τις ΗΠΑ, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.
Η Κολομβία έχει υποχωρήσει από έναν πόλεμο δασμών, αλλά η τακτική αυτή αποτελεί δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση Τραμπ.
Εάν οι μελλοντικές κυρώσεις οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, θα αντιδράσει το αμερικανικό κοινό; Θα είναι πρόθυμοι να ανεχθούν κάποιο οικονομικό πόνο που θα προκληθεί για την προώθηση των μεταναστευτικών προτεραιοτήτων του Τραμπ;
Οι ΗΠΑ εισάγουν περίπου το 27% του καφέ τους από την Κολομβία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, καθώς και άλλα αγαθά όπως μπανάνες, αργό πετρέλαιο, αβοκάντο και λουλούδια.
Μόνο οι εισαγωγές καφέ αξίζουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,6 δισεκατομμύρια λίρες).
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο είχε αρχικά απαντήσει λέγοντας ότι η χώρα του θα δεχόταν τους επαναπατριζόμενους πολίτες με «πολιτικά αεροπλάνα, χωρίς να τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες».
Δεν είναι μυστικό ότι ο Πέτρο δεν συμπαθεί τον Ντόναλντ Τραμπ – έχει επικρίνει έντονα τις πολιτικές του για τη μετανάστευση και το περιβάλλον στο παρελθόν, σημειώνει το BBC.
Σε μια μακροσκελή απάντηση στο Χ, είπε ότι ο Τραμπ θα «εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος εξαιτίας της απληστίας» και κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι θεωρεί τους Κολομβιανούς «κατώτερη φυλή».
Ο Πέτρο συνέχισε να περιγράφει τον εαυτό του ως «πεισματάρη» και είπε ότι ενώ ο Τραμπ θα μπορούσε να προσπαθήσει να «πραγματοποιήσει πραξικόπημα» με «οικονομική δύναμη και αλαζονεία», εκείνος, εν ολίγοις, θα αντεπιτεθεί.
Πρέπει να ανησυχεί ο Τραμπ
«Από σήμερα, η Κολομβία είναι ανοιχτή σε ολόκληρο τον κόσμο, με ανοιχτές αγκάλες» τόνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας.
Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχήσει έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που θέλει να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση. Οι αξιωματούχοι της επερχόμενης κυβέρνησής του έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτή η αποστολή θα απαιτήσει να κοιτάξει πέρα από τα σύνορα με το Μεξικό.
Ο εκλεκτός του Τραμπ για αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Λαντάου, υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι «η συνεργασία με άλλες χώρες για τη διακοπή τέτοιων μεταναστευτικών ροών» πρέπει να αποτελεί «παγκόσμια επιταγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ». Η διαμάχη της Κυριακής μπορεί να κάνει τη συνεργασία πολύ λιγότερο πιθανή.
Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο από κάθε γωνιά του κόσμου, από την Ινδία έως την Κίνα για να φτάσουν στις ΗΠΑ. Για να φτάσουν εκεί ένας δρόμος υπάρχει, το πέρασμα του Ντάριεν (Darien Gap) που βρίσκεται ανάμεσα σε Παναμά και Κολομβία. Το πέρασμα του Ντάριεν είναι μια από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές στον κόσμο και τα καρτέλ θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενα τον ανθρώπινο πόνο.
Στην απάντησή του στις ενέργειες του Τραμπ, ο πρόεδρος Πέτρο σημείωσε ότι αν ανασταλούν οι συνομιλίες για τη διαχείριση της μετανάστευσης μέσω του Ντάριεν, «οι παράνομες δραστηριότητες θα αυξηθούν». Τα σχόλια αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως συγκεκαλυμμένη απειλή για περισσότερους μετανάστες χωρίς χαρτιά στο δρόμο.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα αρνηθεί την απέλαση Κολομβιανών υπηκόων από τις ΗΠΑ – μόνο ότι πρέπει να τύχουν «αξιοπρεπούς μεταχείρισης».
Ακόμη και αφού η Κολομβία ενήργησε για την εκτόνωση της διαμάχης, δήλωσε ότι θα διατηρηθεί ο διάλογος για να «διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των πολιτών μας».
Αλλά αυτού του είδους οι δασμοί αποτελούν δοκιμασία της βούλησης – και θα μπορούσαν ακόμη να εφαρμοστούν σε άλλα έθνη που δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Από ό,τι φαίνεται, αυτή είναι μόνο η αρχή…
Πληροφορίες από BBC
Source link