Το πλάνο της κυβέρνησης για να συνεχίσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και το 2025
Λίγο πριν την εκπνοή του έτους και τα ευχάριστα νέα από τις Βρυξέλλες αποδεικνύουν πως η χώρα έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, γεγονός που αποτυπώνεται και στη σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, η διεύθυνση φορολογικών υποθέσεων της Κομισιόν, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα είχε την 4η καλύτερη επίδοση μεταξύ 2021 και 2022 σε ό,τι έχει να κάνει με την μείωση του κενού ΦΠΑ, πέφτοντας στο 13,7%, από 17,5%. Ας σημειωθεί, πως το 2022 δεν είχαν «ξεδιπλωθεί» ακόμα τα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής που ανέπτυξε το οικονομικό επιτελείο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσα στο 2023 και στο 2024.
Αλλά η προσπάθεια δεν σταματά εκεί. Ήδη οι αρμόδιοι έχουν εξαγγείλει με λεπτομέρειες ποιες κινήσεις θα γίνουν το 2025 από την πλευρά της επέκτασης εφαρμογής των ψηφιακών εργαλείων, ούτως ώστε να περιοριστεί ακόμα περισσότερο το φαινόμενο των κρυμμένων εσόδων. Άλλωστε, διακηρυγμένος στόχος είναι η ελληνική οικονομία να προσεγγίσει κενό ΦΠΑ σε ποσοστό 7%, δηλαδή να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Η αισιοδοξία για την έκβαση αυτής της εκστρατείας, είναι που έχει οδηγήσει και στις επίσημες προβλέψεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων έως και 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον το 2025, κάτι που θα αποτελέσει και την βάση για περαιτέρω μειώσεις φόρων.
Έτσι, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων κατά της φοροδιαφυγής που θα λάβουν χώρα μέσα στο επόμενο έτος, είναι:
H 1η Ιανουαρίου 2025 είναι και η ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά η καθολική εφαρμογή των δηλώσεων εσόδων – εξόδων στο MyDATA, γεγονός που θα οδηγήσει και τον μηδενισμό στο επιτρεπτό όριο αποκλίσεων μεταξύ των στοιχείων. Από την μερική εφαρμογή του, μέχρι στιγμής, η ελληνική οικονομία εισέπραξε πέραν των 800 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει πως αναμένονται ακόμα περισσότερα έσοδα από την αρχή του έτους.
Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά και το ψηφιακό πελατολόγιο για συγκεκριμένους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών (συνεργεία, πλυντήρια αυτοκινήτων, φανοποιεία κλπ.). Το εν λόγω εργαλείο ουσιαστικά αποτελεί ένα ψηφιακό βιβλίο που θα καταγράφονται οι πελάτες και οι συναλλαγές τους με τους επαγγελματίες, και θα παρακολουθούνται real time από την ΑΑΔΕ.
Με μια μικρή καθυστέρηση μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά και η υποχρεωτική εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, το οποίο έως τώρα λειτουργούσε πιλοτικά. Στο νέο πλαίσιο οι επιχειρήσεις να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα δελτία διακίνησης των εμπορευμάτων και θα διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στο myDATA. Με την παρακολούθηση της κίνησής τους από την ΑΑΔΕ, δεν θα μένουν περιθώρια για να υπάρξει απόκρυψη αποστολών προϊόντων και έτσι εσόδων.
Λίγο αργότερα, το καλοκαίρι, τοποθετείται η καθολική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Μέχρι στιγμής, με την μερική εφαρμογή του, χιλιάδες επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν και αναμένεται η επίσημη έγκριση της Κομισιόν, ούτως ώστε να μπει σε πλήρη λειτουργία στο β’ εξάμηνο του 2025.
Source link