Ο Μίμης Δομάζος, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο θρύλος του Παναθηναϊκού κατέρρευσε το πρωί της Τετάρτης (22.01.2025) έξω από διαγνωστικό κέντρο στο Χαλάνδρι, έχοντας υποστεί ανακοπή καρδιάς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Ερυθρό Σταυρό, όπου και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, όντας διασωληνωμένος και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή
Η καριέρα του Μίμη Δομάζου, μεγάλη και αξιοζήλευτη, ενώ το “αποτύπωμα” που άφησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παραμένει ανεξίτηλο. 9 πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό, ένα με την ΑΕΚ, αλλά και τρεις κατακτήσεις Κυπέλλου Ελλάδας με τους “πράσινους”.
Το 2003 ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για τον εορτασμό των 50 χρόνων της UEFA, ενώ η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.
Τρεις όμως ήταν οι πιο “λαμπερές στιγμές” της αθλητικής του ζωής και μια, αυτή που τον “πόνεσε”.
Σε δηλώσεις που είχε κάνει το 2017, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τίμησε εκείνον και τον συμπαίκτη του, Αντώνη Αντωνιάδη, στην επέτειο των 46 χρόνων από τον τελικό του Kυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Άγιαξ, στο Γουέμπλεϊ (1971), ο Μίμης Δομάζος είχε πει το αναμενόμενο, για τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, αλλά και για την χειρότερη.
“Αδιαμφισβήτητα το Γουέμπλεϊ. Μας έμαθε όλος ο κόσμος. Όχι μόνο εμάς τους παίκτες και τον Παναθηναϊκό αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο!” είχε αναφέρει.
Σε ερώτηση, για την πιο πικρή, ο “στρατηγός” είχε αναφέρει: “Όταν μας έδιωξαν με τον Αντωνιάδη από τον Παναθηναϊκό. Είχα φτάσει 36 και νόμιζαν ότι εγώ τελείωσα. Κι όμως πήγα στην ΑΕΚ και η ΑΕΚ πήρε και το πρωτάθλημα. Μετά ήρθε ο Βαρδινογιάννης πρόεδρος, ξαναγύρισα και τέλειωσα την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό”.
Μια ακόμα “λαμπερή” στιγμή στη μεγάλη του καριέρα, ήταν και η συμμετοχή του με τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, κόντρα στην κάτοχο του Κόπα Λιμπερταδόρες, Νασιονάλ Μοντεβιδέο, το 1971.
Ως κάτοχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Άγιαξ θα έπρεπε να παίξει με την ομάδα από την Ουρουγουάη στον τελικό του Διηπειρωτικού κυπέλλου για τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας στον κόσμο.
Ο Άγιαξ όμως επειδή οι Ουρουγουανοί φημίζονταν για το σκληρό τους παιχνίδι και τα “δολοφονικά” τους τάκλιν αρνήθηκε να κατέβει να παίξει, προστατεύοντας έτσι τα μεγάλα του “αστέρια’, μεταξύ αυτών και τον Γιόχαν Κρόιφ.
Έτσι τη θέση του πήρε ο φιναλίστ του της σεζόν 1970-71, Παναθηναϊκός. Ο πρώτος τελικός διεξήχθη στο “Καραϊσκάκης” (1-1), ενώ το ματς στο Μοντεβιδέο έληξε 2-1 υπέρ των γηπεδουχων, που πήραν και το τρόπαιο. Το “τριφύλλι” έχει έτσι τον “τίτλο” της μοναδικής ελληνικής ομάδας που έχει συμμετάσχει σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου, με τον Μίμη Δομάζο να φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Μια ακόμα ιστορική στιγμή για τον Μίμη Δομάζο, έστω κι αν έγινε αρκετά χρόνια από την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ήταν η παρουσία του στην Τελετύη Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004”.
Θρύλοι του ελληνικού αθλητισμού πήραν την δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα και έτρεξαν στο στίβο του ΟΑΚΑ, πριν την δώσουν στον στον Νίκο Κακλαμανάκη, ο οποίος ήταν εκείνος που άναψε μία γιγαντιαία κωνική στήλη που έμοιαζε με την Ολυμπιακή δάδα.
Ο Νίκος Γκάλης, ο Μίμης Δομάζος, η Βούλα Πατουλίδου, ο Κάχι Καχιασβίλι και ο Ιωάννης Μελισσανίδης ήταν αυτοί που έτρεξαν μέσα στο ΟΑΚΑ, με τον θρύλο του Παναθηναϊκού να παίρνει δεύτερος τη δάδα, από τα χέρια του “γκάνγκστερ” και να την περνάει σε αυτά της Πατουλίδου.
Source link