ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι θα σημάνει για την Ελλάδα ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας | Ειδησεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία είναι ο μόνος παράγοντας που διαθέτει “μόχλευση” στο ασταθές περιβάλλον της Συρίας μετά την εποχή του Άσαντ.

Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη Συρία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τουρκικό κανάλι TGRT Haber.

Η Τουρκία είναι ο μοναδικός παράγοντας με “μόχλευση” στο χαοτικό σκηνικό της Συρίας μετά τον Άσαντ. Είναι η μόνη χώρα που έχει στείλει στη Δαμασκό τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της, καθώς και τον προκάτοχό του, ο οποίος έχει προαχθεί σε υπουργό Εξωτερικών, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της πολυάριθμης προσπάθειάς τους για την υποστήριξη των ισλαμιστών ανταρτών.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή για την Τουρκία να κάνει απολογισμό: τα αντικειμενικά πλεονεκτήματά της (όπως η παραγωγική της βάση, η προς το παρόν ευνοϊκή δημογραφία, ο έμπειρος στρατός και τα πολιτισμικά στοιχεία που προσπαθεί να αξιοποιήσει για την προώθηση της “μαλακής ισχύος”) συνδυάστηκαν με μια πολιτική στάση που χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτες και τυχοδιωκτικές επιλογές. Αυτή η στάση, αντί να την απομονώσει όπως υποστηρίζεται, την έφερε στο ίδιο επίπεδο με την ισραηλοκεντρική στρατηγική της Δύσης για τον κατακερματισμό και την υποταγή του αραβικού κόσμου.

Η παραδεκτή επιθυμία για τη δημιουργία ενός τουρκικού προτεκτοράτου στη Συρία είναι σίγουρα ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις. Ωστόσο, καμία άλλη δύναμη δεν διαθέτει αντίστοιχη εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση της Συρίας και τη δυνατότητα παρέμβασης στον σχεδιασμό του μέλλοντός της. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε τρίτος ενδιαφερόμενος, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέχρι τους ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, αναγκάζεται να συνομιλεί με τον Ερντογάν και τον Φιντάν.

Ένα μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναμένεται να θεωρηθεί ως “παρωνυχίδα” ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Ιδιαίτερα, η νέα κατάσταση ανοίγει προοπτικές για ενεργειακή διασύνδεση των χωρών της περιοχής (συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ) με την Τουρκία μέσω συριακού εδάφους.

Οι προειδοποιήσεις της Άγκυρας ότι δεν θα αποκλειστεί από τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο ισχύουν απόλυτα. Αυτές οι προειδοποιήσεις θα ληφθούν υπόψη και από τις χώρες που θεωρούνταν “αντίβαρα” υπέρ της Ελλάδας.

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει για την ελληνική διπλωματία είναι πολύ πιο ευρύ. Οι εξελίξεις στη Συρία επιβεβαιώνουν την αλλαγή κατεύθυνσης της Τουρκίας, η οποία, όπως δηλώνουν σημαντικές προσωπικότητες, θεωρεί το Χαλέπι “πάντα τουρκικό”, υιοθετώντας μια ανοιχτά επεκτατική πολιτική. Αυτή η πολιτική περιορίζεται μόνο στα νότια και ανατολικά σύνορά της; Και σε άμεσο χρονικό διάστημα, μπορεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος των τελευταίων δύο ετών, ο οποίος έχει λειτουργήσει και ως απονομιμοποιητικός παράγοντας για την Τουρκία στα μάτια τρίτων, να αντέξει την πίεση ενός τουρκο-συριακού μνημονίου;

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button