ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερα ερωτήματα προς το υπουργείο Ναυτιλίας που ζητούν απάντηση

Ένα ρεπορτάζ του newsit.gr με τίτλο «Παράνομες προκηρύξεις, απευθείας αναθέσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη με άγνωστα κίνητρα και ένα ακριτικό νησί παρατημένο στην τύχη του», σχετικά με τον διαγωνισμό για τις επιδοτούμενες γραμμές Δημόσιας Υπηρεσίας, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Την απαντητική επιστολή του Υπουργείου δημοσιεύσαμε αυτούσια, ως οφείλαμε. Ωστόσο, η τοποθέτηση του Υπουργείου δεν απαντάει στα κρίσιμα ερωτήματα, αλλά μόνο παραθέτει τη σειρά των ενεργειών στις οποίες προέβη, ενέργειες που κατά τη θέση του newsit.gr ούτε έρεισμα στο νόμο είχαν αλλά και οδήγησαν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ειδικότερα:

Πρώτον, η νομοθετική διάταξη στην οποία βασίστηκε το Υπουργείο για να αναθέσει την επίμαχη γραμμή Λαύριο-Λήμνος στην εταιρεία «ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ν.Ε.» δεν μπορούσε να εφαρμοστεί και παρανόμως εφαρμόστηκε. Πιο συγκεκριμένα η παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν. 4948/2022  αναφέρεται σαφώς σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης αθετούμενων δρομολογίων. Συγκεκριμένα  ορίζεται ότι: «2. Στην περίπτωση αδυναμίας για οποιονδήποτε λόγο, κάλυψης των αθετούμενων δρομολογίων του παρόντος άρθρου, ο Υπουργός δύναται να αναθέτει απευθείας με την υπογραφή σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς την τήρηση διαγωνιστικής διαδικασίας και κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 16, 20 και 21, τη διενέργεια εναλλακτικών δρομολογίων σε πλοιοκτήτη, που έχει δρομολογημένα πλοία και πληροί τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, έναντι μισθώματος, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Σ.Α.Σ., το οποίο συγκαλείται, προκειμένου να καθορίσει τη δρομολογιακή γραμμή και τα χαρακτηριστικά της, όπως ενδεικτικά λιμένες προσέγγισης, συχνότητα δρομολογίων εξυπηρέτησης, καταβλητέο μίσθωμα…». 

Στο αρχικό δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι δεν υφίσταται καμία απολύτως αθέτηση δρομολογίων, που να επιτρέπει την εφαρμογή του άρθρου 13 παρ.2, καθώς δεν έχει υπογραφεί και δεν υπάρχει σε ισχύ σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, ούτε και έχει κηρυχτεί έκπτωτος κάποιος ανάδοχος λόγω αθέτησης δρομολογίου. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν.4948/2022 για την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία «ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ν.Ε.» της εναλλακτικής δρομολογιακής γραμμής «ΛΑΥΡΙΟ – ΛΗΜΝΟΣ και επιστροφή» με το Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» Ν. Ρεθύμνου». Στην πραγματικότητα το εύρημα της διαδικασίας εναλλακτικής γραμμής έγινε για να «εξυπηρετηθεί» το πλοίο ΠΡΕΒΕΛΗ που δεν μπορούσε να διέλθει από το λιμάνι του ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ. Σε αυτή τη σαφή θέση-ερώτημά μας καμία απάντηση δεν δίνει το ΥΝΑΝΠ στη μακροσκελή του ανακοίνωση, προφανώς επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα πειστικής απάντησης.

Δεύτερον, η αναφορά του Υπουργείου στην θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) ουδόλως νομιμοποιεί τις ενέργειες του κ. Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη: η γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ (που εξάλλου δεν ήταν ομόφωνη  και δεν είναι δεσμευτική για τον υπουργό), δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να επιτρέψει παράβαση του νόμου. Άλλωστε, μέλος του Σ.Α.Σ. που μειοψήφησε ρητά δήλωσε ότι αν δεν εξυπηρετηθεί ο Αγ. Ευστράτιος δεν έχει νόημα και δεν πρέπει να γίνει η ανάθεση της γραμμής ως έγινε.

Τρίτον, δεν είχε έρεισμα το ΥΝΑΝΠ στον νόμο να προβεί στην απευθείας ανάθεση αφού το νησί της Λήμνου εξυπηρετείται χωρίς επιδότηση από το κράτος από την Αττική και συγκεκριμένα από τον Πειραιά από την εταιρεία Attica, ενώ και το επίμαχο δρομολόγιο του ΠΡΕΒΕΛΗ δεν έχει κανένα έρεισμα και νόημα χωρίς την εξυπηρέτηση του ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ.

Τέταρτον, πέραν της παράνομης διαδικασίας απευθείας ανάθεσης, η υπόθεση έχει και πρωτοφανή στοιχεία διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως αναφέραμε στο από 22.1.2025 δημοσίευμά μας: η ανάθεση στην εταιρεία «ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ν.Ε.» έγινε έναντι μισθώματος τριάντα πέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα τεσσάρων ευρώ και εβδομήντα πέντε λεπτών (€35.164,75). Το μίσθωμα αυτό για το εναλλακτικό δρομολόγιο είναι το ίδιο (!) με το προβλεπόμενο στην Προκήρυξη της 15.10.2024 για το δρομολόγιο «ΛΑΥΡΙΟ – ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ και επιστροφή», παρά το γεγονός ότι το τελευταίο περιλαμβάνει έναν ακόμη ενδιάμεσο λιμένα προσέγγισης (!). Το συνολικό ποσό που θα δοθεί με τον παράνομο αυτό τρόπο στην εταιρεία «ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ν.Ε.»  υπολογίζεται σε ποσό της τάξεως των 1.400.000,00 ευρώ.

Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις απαντήσεις του υπουργείου.


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button