Μπορεί η προσοχή τόσο των καταναλωτών, όσο και της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια να έχει στραφεί προπαντός στην πορεία των τιμών των βασικών ειδών κατανάλωσης, της στέγασης και της ενέργειας, αλλά -όπως αποκαλύπτει μία πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- ένας από τους πρωταθλητές στην ακρίβεια κατά την τελευταία τετραετία είναι η εκπαίδευση.
Και αυτό γιατί στην εκπαίδευση καταγράφεται ένα από τους υψηλότερους μέσους ρυθμούς αύξησης των τιμών την περίοδο 2021 – 2024 σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κλάδο.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνει η επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, την οποία έκανε το Newsit.gr, οι τιμές των υπηρεσιών στην εκπαίδευση κατά την τελευταία 4ετία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 4,07%.
Πιο αναλυτικά, το 2024 ο μέσος ετήσιος όρος αύξησης των τιμών στην εκπαίδευση ήταν 2,9%, το 2023 ήταν 4,2%, το 2022 ήταν 9,2%, ενώ το 2021 ήταν 0%.
Ο συγκεκριμένος δείκτης τιμών αφορά τιμές υπηρεσιών σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών και ιδιωτικά σχολεία (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του Newsit.gr, σε κανένα άλλο κλάδο αγαθών και υπηρεσιών δεν καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση κατά μέσο όρο σε σχέση με την εκπαίδευση πλην ουσιαστικά του τουρισμού και της εστίασης, κάτι όμως που εξηγείται με προφανή τρόπο (λόγω της εκτίναξης των ξένων αφίξεων στη χώρα μας).
Ειδικότερα, οι κλάδοι που ακολουθούν στη σειρά με κριτήριο τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό την περίοδο 2021 – 2024 έχουν ως εξής:
- Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4,2%)
- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια (4,1%)
- Εκπαίδευση (4,07%)
- Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (4%)
- Επικοινωνίες (3,8%)
- Μεταφορές (3,7%)
- Υγεία (3,67%)
- Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (3,6%)
- Στέγαση (3,5%)
- Ένδυση και υπόδηση (3,4%)
- Αλκοολούχα ποτά και καπνός (3,37%)
- Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (3,32%)
Σημειώνεται ότι, στην τελευταία του ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος επιμένει σε σχέση με τον πληθωρισμό των αγαθών που υποχωρεί, συμπέρασμα το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα παραπάνω στοιχεία.
Source link