Το διπλωματικό παιχνίδι έχει πάρει φωτιά στην Ευρώπη λίγες ώρες πριν την προβλεπόμενη λήξη του συμβολαίου της Gazprom με την Ουκρανία για μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς δυσμάς.
Μια από τις χώρες που επηρεάζονται έντονα από την εν λόγω εξέλιξη είναι η Σλοβακία, η οποία μάλιστα δεν διαθέτει επαρκείς εναλλακτικές πηγές για να καλύψει το κενό. Ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίκο, προειδοποίησε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα ότι αν δεν δεχθούν παράταση στις ρωσικές ροές φυσικού αερίου, τότε θα απαντήσει με διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών, η Ουκρανία βασίζεται περισσότερο από ποτέ στις εισαγωγές ρεύματος από γειτονικές χώρες. Το φετινό χειμώνα, η συνολική δυναμικότητα στις διασυνδέσεις της είναι κοντά στα 2,3 γιγαβάτ. Οι Ουκρανοί είναι σε θέση να δεχτούν ρεύμα από την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Με τη σειρά τους, οι χώρες αυτές δεν μπορούν να λάβουν μεγάλες ποσότητες από την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη λόγω των περιορισμένων γραμμών μεταφοράς.
Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που διακοπούν οι εξαγωγές της Σλοβακίας προς την Ουκρανία, οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να τις αναπληρώσουν. Η Ρουμανία είναι ήδη πιεσμένη και σε ένα τέτοιο σενάριο ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσεις τις δικές της εισαγωγές από κράτη όπως η Βουλγαρία και εμμέσως η Ελλάδα.
Άλλωστε, η χώρα μας ήδη τους τελευταίους μήνες έχει γίνει έντονα εξαγωγική με υψηλές ποσότητες προς Ιταλία, Β. Μακεδονία και Βουλγαρία. Το γεγονός αυτό μοιραία πιέζει προς τα επάνω τις τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές. Όπως είναι φυσικό, αν τα πράγματα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, οι τιμές μπορεί να ανέβουν περαιτέρω εν μέσω του χειμώνα.
Η εξαγωγική πίεση σε συνδυασμό με τις ακριβές τιμές φυσικού αερίου αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που έχουν οδηγήσει την τιμή της χονδρικής στη χώρα μας στα επίπεδα των 130 ευρώ/MWh. Οι τιμές αυτές εξομαλύνονται κατά περιόδους, όταν η παραγωγή αιολικών-φωτοβολταϊκών είναι έντονη, κάτι που παρατηρήθηκε στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου. Εντούτοις, είναι φανερό ότι η χονδρική ξεκινά από μια αρκετά υψηλή βάση στην παρούσα χρονική περίοδο.
Κατ΄ επέκταση, ένα νέο ενεργειακό ντόμινο λόγω Ουκρανίας αποτελεί δυσμενές και απευκταίο σενάριο. Απομένει να φανεί αν η Σλοβακία θα κάνει πράξη την απειλή της στις αρχές του νέου έτους ή αν θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Source link