Η Τουρκία συνεχίζει τις μεγάλες επενδύσεις και τις δοκιμές σε εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την σημερινή (03.02.2025) εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας τύπου Tayfun
Πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου που κατασκευάζει και αναπτύσσει η Τουρκία με αμιγώς εγχώριες δυνατότητες, γεγονός που δείχνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής μας χώρας σε τεχνολογία και τεχνογνωσία.
Η δοκιμαστική εκτόξευση του Tayfun, ο οποίος αναπτύσσεται από την τουρκική εταιρεία Roketsan υπό τον συντονισμό της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), έγινε από το αεροδρόμιο της Ριζούντας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Eίναι ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (SRBM) της Τουρκίας, o οποίος, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, έχει βεληνεκές 565 χιλιόμετρα, ενώ θα αναπτυχθεί σύντομα και νέα έκδοση με βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρα.
ROKETSAN tarafından geliştirilen ve seri olarak üretilen TAYFUN Balistik Füzesinin yeni bir test atışı gerçekleştirildi pic.twitter.com/Mt2nyhzRbd
— M5 Dergi (@M5Dergi) February 3, 2025
Στην σημερινή εκτόξευση του Tayfun, δεν έγινε γνωστή η απόσταση που διένυσε ο πύραυλος προτού χτυπήσει με επιτυχία τον προκαθορισμένο στόχο. Στην προηγούμενη δοκιμή, ο πύραυλος χτύπησε στόχο σε απόσταση 561 χιλιόμετρα. Η πρώτη εκτόξευση είχε πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου του 2022.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roketsan, Μουράτ Ικιντζί, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι ο Tayfun έχει εισέλθει σε μαζική παραγωγή. «Προειδοποίηση για σφοδρή καταιγίδα στη Μαύρη Θάλασσα!», έγραψε ο Ικιντζί στο X (πρώην Twitter), μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.
Vatanımızın güçlü, hızlı ve hırçın #TAYFUN’u!
Yerli ve milli füzemiz TAYFUN, uzun menzilli test atışında hedefini tam isabetle vurdu.@SavunmaSanayii #YarınİçinYüksel#Roketsan pic.twitter.com/Zg75zVYT9c
— ROKETSAN (@roketsan) February 3, 2025
Μετά τους Tayfun, η Τουρκία θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης των βαλλιστικών πυραύλων μέσης εμβέλειας τύπου CENK, με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, που θα έχουν ως στόχο εχθρικές στρατηγικές υποδομές και εγκαταστάσεις.