«Μετά από 25 χρόνια στην εξουσία κατάφερε ο Πούτιν να φροντίσει τη Ρωσία όπως του ζήτησε ο Γέλτσιν;»
Ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συμπληρώνει 25 χρόνια στην εξουσία και παρουσιάζεται ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης που οδήγησε την Ρωσία από την αβεβαιότητα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, στην νέα εποχή του 21 αιώνα, με με τον ίδιο να βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Δύση.
Όταν ο Μπόρις Γέλτσιν παρέδωσε την εξουσία στον Βλάντιμιρ Πούτιν το 1999, του ζήτησε να «φροντίσει την Ρωσία» και ο Στιβ Ρόζενμπεργκ, ανταποκριτής του βρετανικού BBC στην Μόσχα επαναφέρει στο προσκήνιο αυτή την φράση 25 χρόνια μετά, κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας του Ρώσου Πρόεδρου τα χρόνια αυτά.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος ξεκινάει την περιγραφή του: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999. Εργαζόμουν στο γραφείο του BBC στη Μόσχα. Ξαφνικά ακούστηκαν έκτακτες ειδήσεις: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν είχε παραιτηθεί»
«Η απόφασή του να παραιτηθεί αιφνιδίασε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού Τύπου στη Μόσχα. Όταν έγινε γνωστή η είδηση, δεν υπήρχε ανταποκριτής στο γραφείο. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να αναλάβω να γράψω και να μεταδώσω το πρώτο μου δελτίο στο BBC», θυμάται ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Sputnik/Sergei Ilyin/Kremlin via REUTERS
Η ιστορική οδηγία του Γέλτσιν
Στη συνέχεια, ο Στιβ Ρόζενμπεργκ αναφέρει:
«Ο Μπόρις Γέλτσιν πάντα έλεγε ότι θα ολοκληρώσει την πλήρη θητεία του στο αξίωμα και τελικά είπε στους Ρώσους ότι άλλαξε γνώμη. Ήταν η αρχή της καριέρας μου ως δημοσιογράφος. Και το ξεκίνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν ως ηγέτη της Ρωσίας. Μετά την παραίτηση του Γέλτσιν, σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα, ο πρωθυπουργός Πούτιν έγινε υπηρεσιακός πρόεδρος. Τρεις μήνες αργότερα κέρδισε τις εκλογές. Κατά την αποχώρησή του από το Κρεμλίνο, η αποχαιρετιστήρια οδηγία του Γέλτσιν προς τον Πούτιν ήταν: Φροντίστε τη Ρωσία!».
Μετά από τόσα χρόνια, ο Στιβ Ρόζενμπεργκ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θέτει ακόμα το ερώτημα αυτόν όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στον Ρώσο Πρόεδρο: «Η πλήρους κλίμακας εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία είχε καταστροφικές συνέπειες. Πρωτίστως για την Ουκρανία, η οποία έχει δει μαζικές καταστροφές και απώλειες στις πόλεις της. Σχεδόν το 20% του εδάφους της έχει καταληφθεί και 10 εκατομμύρια πολίτες της έχουν εκτοπιστεί.
REUTERS/Maxim Shemetov
Αλλά έχει καταστροφικές συνέπειες και για τη Ρωσία: Από την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει τη λεγόμενη “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” η Ρωσία έχει υποστεί βαριές απώλειες στο πεδίο της μάχης. Ρωσικές πόλεις δέχονται τακτικές επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταλάβει ένα τμήμα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ.
Οι διεθνείς κυρώσεις ασκούν πίεση στη ρωσική οικονομία. Επιπλέον, η δημογραφική κατάσταση της χώρας είναι τραγική. Η εσωτερική καταστολή έχει επιταχυνθεί με γοργούς ρυθμούς. Στις 31 Δεκεμβρίου 1999, ποιος θα πίστευε ότι ο νέος ηγέτης της Ρωσίας θα ήταν ακόμη στην εξουσία δυόμισι δεκαετίες αργότερα; Ή ότι η Ρωσία σήμερα θα έκανε πόλεμο στην Ουκρανία και θα ερχόταν αντιμέτωπη με τη Δύση;».
Πως εξελίχθηκε ο Πούτιν μέσα στα χρόνια
Ο ίδιος προσθέτει στην συνέχεια: «Συχνά αναρωτιέμαι αν η πορεία της ιστορίας θα ήταν δραστικά διαφορετική αν ο Γέλτσιν είχε επιλέξει κάποιον άλλον να τον διαδεχθεί. Το ερώτημα, φυσικά, είναι ακαδημαϊκό. Η ιστορία είναι γεμάτη από “αν”, “αλλά” και “ίσως”. Ένα πράγμα μπορώ να πω με βεβαιότητα: σε είκοσι πέντε χρόνια έχω δει διαφορετικούς Πούτιν. Και δεν είμαι ο μόνος».
REUTERS/Maxim Shemetov
Στο σημείο αυτό, ο ανταποκριτής του BBC αναφέρεται σε μια δήλωση που έκανε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον:
«Ο Πούτιν με τον οποίο συναντήθηκα, έκανε καλές δουλειές, δημιούργησε το Συμβούλιο Συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ρωσίας Συμβούλιο και εν γένει είναι πολύ πιο διαφορετικός από τον μεγαλομανή Πούτιν που εμφανίζεται σήμερα. Ο ίδιος άνθρωπος που στεκόταν δίπλα μου τον Μάιο του 2002, ακριβώς δίπλα μου, και έλεγε ότι η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο εθνικό κράτος που θα λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις για την ασφάλειά του, είναι τώρα ο άνθρωπος που λέει ότι η Ουκρανία δεν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».
Ο Βρετανός δημοσιογράφος λέει ότι η αλλαγή του Πούτιν οφείλεται στον εγωϊσμό του και τις υπέρμετρες φιλοδοξίες για την χώρα του: «Η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίστηκε ως η δεύτερη υπερδύναμη στον κόσμο. Η Ρωσία δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω ότι αυτό έφαγε τον εγωισμό του».
«Από τις ομιλίες που εκφωνεί, τα σχόλια που κάνει, ο Πούτιν φαίνεται έχει μέσα του αγανάκτηση, που δημιουργείται από την καθολική αίσθηση ότι για χρόνια η Ρωσία έχει υποστεί ψέματα και έλλειψη σεβασμού, ότι οι ανησυχίες της για την ασφάλειά της απορρίφθηκαν από τη Δύση».
Η ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου
Η σκηνή μεταξύ του Γέλτσιν και του Πούτιν με την φράση «φροντίστε την Ρωσία» έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη του ανταποκριτή του BBC, ο οποίος 25 χρόνια μετά συμμετείχε στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν και αποφάσισε να του κάνει την σχετική ερώτηση για το «αν φρόντισε την Ρωσία».
Ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο: «Ναι. Και δεν την έχω απλώς φροντίσει. Απομακρυνθήκαμε από το χείλος της αβύσσου» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Ρωσία του Γέλτσιν ήταν μια χώρα που δεν ήταν ανεξάρτητη και κυρίαρχη λόγω της επιρροής από την Δύση που χρησιμοποιούσε την Ρωσία για να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και σκοπούς.
I asked Vladimir Putin: “25 years ago Yeltsin handed you power & told you ‘Take care of Russia.’ Do you think you have? In light of significant losses in Ukraine, Ukrainian troops in Kursk region, sanctions, inflation…” Here’s his reply. Producer @LizaShuvalova @BenTavener pic.twitter.com/60G9ncVZiy
— Steve Rosenberg (@BBCSteveR) December 19, 2024
Ο Βρετανός δημοσιογράφος δηλώνει στην συνέχεια ότι «ο Πούτιν υποστήριξε πως έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία ήταν ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως υπερασπιστή της ρωσικής κυριαρχίας».
Ωστόσο, ο Στιβ Ρόζενμπεργκ διερωτάται «μήπως αυτή είναι μια άποψη που έχει καταλήξει εκ των υστέρων για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ή μήπως ο Πούτιν πιστεύει πραγματικά αυτή την άποψη για τη σύγχρονη ρωσική ιστορία; ακόμα δεν είμαι σίγουρος» με τον ίδιο να καταλήγει ότι «αισθάνομαι ότι η απάντηση στο βασικό αυτό ερώτημα μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος και τη μελλοντική κατεύθυνση της Ρωσίας».