ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ συμφωνεί να παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με την Ουγγαρία να υποχωρεί

yyy

Να παρατείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας συμφώνησαν σήμερα (27.01.2025) οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας, με την Ουγγαρία να είναι έτοιμη να άρει την αντίθεσή της στην κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Βουδαπέστη καθυστερούσε την απόφαση από τον Δεκέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ήθελε να περιμένει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ προτού αποφασίσει αν θα συμφωνήσει να παρατείνει τους περιορισμούς. Οι κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να παρατείνονται κάθε έξι μήνες και, αν και συνήθως πρόκειται για μια απόφαση ρουτίνας, απαιτείται η υποστήριξη όλων των κρατών μελών.

Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν τον τρόπο τερματισμού των συγκρούσεων. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συνέδεσε στη συνέχεια τη συζήτηση για τις κυρώσεις με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του. Κάλεσε επίσης την ΕΕ να πιέσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αφού το Κίεβο απέρριψε τον περασμένο μήνα την ανανέωση της σύμβασης για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου.

Αφού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε παράταση σε αρκετές συναντήσεις μεταξύ των πρεσβευτών του μπλοκ αυτόν τον μήνα, το θέμα κλιμακώθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Κάγια Κάλλας ανακοίνωσε τη συμφωνία στο X.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μόλις συμφώνησαν να παρατείνουν εκ νέου τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Κάλλας. «Αυτό θα συνεχίσει να στερεί από τη Μόσχα έσοδα για τη χρηματοδότηση του πολέμου της. Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά που προκαλεί». Το μπλοκ έχει εγκρίνει 15 πακέτα κυρώσεων από τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε αντάλλαγμα για την υποχώρηση της Βουδαπέστης, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ δήλωσε ότι θα παράσχει αρκετές διαβεβαιώσεις σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια του μπλοκ.

Ενεργειακές υποσχέσεις

«Η Ουγγαρία έλαβε τις εγγυήσεις ενεργειακής ασφάλειας που ζήτησε», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto. Αυτές περιελάμβαναν την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προστατεύσει τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την ήπειρο και να ζητήσει την υπόσχεση από την Ουκρανία να διατηρήσει τη διαμετακόμιση αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη, είπε.

Το ρωσικό φυσικό αέριο σταμάτησε να ρέει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα, αφού μια μακροπρόθεσμη σύμβαση διαμετακόμισης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και το Κίεβο έκλεισε μια διαδρομή που λειτουργεί εδώ και πέντε δεκαετίες.

Η διαδρομή αυτή κάλυπτε πρόσφατα μόλις το 5% των αναγκών της Ευρώπης και αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια του μπλοκ. Παρόλα αυτά, χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία εξακολουθούσαν να παραλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες από τη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να επιτρέψει τη ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της χώρας.

Η ΕΕ εργάζεται ήδη παράλληλα για την επόμενη δέσμη κυρώσεων, αλλά οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για μεγαλύτερη αντίσταση από τη Βουδαπέστη. Το μπλοκ ελπίζει να εγκρίνει τα μέτρα τον επόμενο μήνα.

Κυρώσεις στη Συρία

Ξεχωριστά, η ΕΕ επιδιώκει να αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, δήλωσε ο Kallas. Νωρίτερα αυτό το μήνα, αρκετά μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, ζήτησαν μια σταδιακή άρση των περιορισμών με τη δυνατότητα επαναφοράς τους ανά πάσα στιγμή.

Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην ειρηνική μετάβαση της εξουσίας μετά την πτώση του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στις εστίες τους. Θα διευκόλυνε επίσης τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και θα ενθάρρυνε την προστασία των γυναικών και των εθνοτικών μειονοτήτων.

«Πρέπει να αρχίσουμε να προχωρούμε τις συζητήσεις σε σχέση με το καθεστώς των κυρώσεων σε σχέση με τη Συρία, αλλά οι όποιες αλλαγές εκεί θα πρέπει να έχουν έναν μηχανισμό επαναφοράς», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Χάρις στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για να παράσχουμε στην ΕΕ τις διαβεβαιώσεις που χρειαζόμαστε».


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button