Θετική ατζέντα για φυγή προς τα μπρος αναζητά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το βάρος της να πέφτει τώρα στο έργο της και στις πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι η ακρίβεια, το υψηλό κόστος ζωής, η υγεία κ.α..
Σε αυτό το τάιμινγκ, όπου τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι θετικά, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτό το κλίμα, προσμένοντας μετά και τις κεντροδεξιές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα δύο πολιτειακά αξιώματα – του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και του Νικήτα Κακλαμάνη στο Προεδρείο της Βουλής – ακόμη πιο «υψηλές πτήσεις», με συσπείρωση ψηφοφόρων της ΝΔ που έφυγαν προς δεξιότερα κόμματα.
Με το βλέμμα σε 3 μεγάλες επενδύσεις
Στην κυριακάτικη ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, στo facebook, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ειδική αναφορά σε τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία, όπως είπε, «αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία».
-Το πρώτο είναι η επένδυση ύψους 3 δισ. ευρώ από τον όμιλο ΟΤΕ, μέλος της Deutsche Telekom, η οποία ήδη υλοποιείται από το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2027. Το σχέδιο δίνει έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και 5G, ενώ, μέσω του προγράμματος «Fiber to the Home», η Ελλάδα θα ανέβει στην πρώτη κατηγορία των ευρωπαϊκών χωρών στη συνδεσιμότητα, εξήγησε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας τα οφέλη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και άρα για την οικονομία, από την ψηφιοποίηση.
-Η δεύτερη, στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση προέρχεται από την ελληνική εταιρεία «Metlen Energy & Metals» του ομίλου Μυτιληναίου. Είναι ύψους 295,5 εκατ. ευρώ, και αφορά την παραγωγή γαλλίου (χρησιμοποιείται σε smartphones, φωτοβολταϊκά, LED και μικροτσίπ υπολογιστών). Ο στόχος είναι η Ελλάδα να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση για γάλλιο από το 2028, μειώνοντας την εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές από την Κίνα, τη Ρωσία και τον Καναδά.
«Είναι μια επένδυση που θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.
-Το τρίτο επενδυτικό σχέδιο είναι της αμερικανικής εταιρείας Chevron, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία στον κλάδο των υδρογονανθράκων, και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνα εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που, όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός, εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
«Η παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών στη ελλαδική επικράτεια, της ExxonMobiL και τώρα της Chevron, ενισχύει την πεποίθηση πως η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και να γίνει τα επόμενα χρόνια μια δυναμική εξαγωγική οικονομία στον τομέα της ενέργειας, τόσο στις ΑΠΕ όσο και στο φυσικό αέριο» δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης.
Υγεία, εισοδήματα και ακρίβεια στην ατζέντα
Στο πεδίο της καθημερινότητας, η στόχευση της κυβέρνησης είναι να αποδείξει στους πολίτες ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις γίνονται πράξεις.
Στον τομέα της υγείας για παράδειγμα, έμφαση αναμένεται να δοθεί στις παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και στις κτιριακές ανακαινίσεις, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπλέον, βάρος αναμένεται να ρίξει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που μαζί με την Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) θα προσφέρει θέσεις εργασίας πλήρους απασχολήσεις για ένα χρόνο σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Οι παρεμβάσεις αυτές, μαζί με τις προσπάθειες που γίνονται, από τη μία για τον έλεγχο των τιμών και την πάταξη της αισχροκέρδειας και από την άλλη για τη στήριξη του εισοδήματος (νέα αύξηση κατώτατου μισθού κ.α.), ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα αλλάξουν την εικόνα στα θέματα καθημερινότητας των πολιτών.
Το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η ακρίβεια και η “τιθάσευση” της, όπως ομολογούν όλοι στο κυβερνών κόμμα, είναι το μεγάλο «στοίχημα».
Και τα αποτελέσματα στον «στίβο» της καθημερινότητας, όπως εκτιμάται, θα είναι προφανέστατα και το «κλειδί» για την αυτοδυναμία στις εκλογές.
Source link