ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εμβληματική μορφή της Ορθοδοξίας και βαθιά πνευματικός»

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμο αποχαιρετά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή το πρωί του Σαββάτου έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια δήλωση για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας:

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, που με τον μειλίχιο λόγο του και το μεγάλο του έργο άνοιγε δρόμους αλληλεγγύης και αγάπης παραμερίζοντας διακρίσεις και μισαλλοδοξίες.

Ο Αναστάσιος είχε βαθιά μόρφωση και υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς ιεράρχες σε όλη του την διαδρομή.

Εμβληματική μορφή της Ορθοδοξίας ανασυγκρότησε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας διδάσκοντας την αξία της αλληλεγγύης και συνέβαλε καθοριστικά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος με πλούσιο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο.

Συμβόλισε την ταπεινότητα και την ακάματη ιεραποστολική δράση και ήταν πρότυπο για τους ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο».

Κώστας Καραμανλής

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με δήλωσή του για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, σημείωσε:

«Με συγκίνηση αποχαιρετώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Έναν σοφό, σεμνό και πράο άνθρωπο, έναν χαρισματικό Ιεράρχη, μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Το πλούσιο συγγραφικό του έργο, η ιεραποστολική διακονία του στην Αφρική, η πεφωτισμένη ποιμαντορία του στην Αλβανία και η υπό την ηγεσία του ανασύσταση και ανασυγκρότηση της ορθόδοξης αυτοκέφαλης εκκλησίας της είναι μερικά μόνο από τα αδιάψευστα τεκμήρια της μακρόχρονης προσφοράς του. Πάνω απ’ όλα ο λόγος αγάπης, οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, η συμβολή του στον διαθρησκευτικό διάλογο και οι πρωτοβουλίες για την ειρηνική συνύπαρξη και την εμπέδωση της συνεργασίας στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Αιωνία του η μνήμη!».

Αντώνης Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του εξήρε το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία, και τον χαρακτήρισε «φωτεινό φάρο της οικουμενικής ορθοδοξίας».

Στη δήλωση του ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος υπήρξε μία χαρισματική προσωπικότητα, μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες μορφές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Λόγιος, πολυγραφότατος, Πανεπιστημιακός Καθηγητής με ειδίκευση στη Θρησκειολογία, προσέφερε τεράστιο ιεραποστολικό έργο πρώτα στην Αφρική και στη συνέχεια στην Αλβανία.

Ως Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας επιτέλεσε ένα θαυμαστό έργο πνευμτικής οικοδομής. Αναστήλωσε κυριολεκτικά την Ορθόδοξη Εκκλησία μετά από τη λαίλαπα των καταπιεστικών αθεϊστικών καθεστώτων του Χότζα και του Αλία. Βοήθησε την αλβανική κοινωνία στο σύνολό της και ιδιαιτέρως την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, η οποία είχε υποστεί αμείλικτους διωγμούς από το κομμουνιστκό καθεστώς. Χειροτόνησε ιερείς, ανήγειρε Ναούς, διαφύλαξε τα ιερά λείψανα και τη διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ξεκίνησε από το μηδέν και παρέδωσε μία οργανωμένη Εκκλησία με λατρευτική ζωή, εκπαιδευτική δραστηριότητα, κοινωνικό έργο.

Γλυκύς και ήπιος ως άνθρωπος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ακτινοβολούσε πνευματικότητα, τόσο απαραίτητη για την εποχή μας. Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω προσωπικά και να συνεργασθώ μαζί του από το 1991, για την ανάδειξη της Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς σην Αλβανία, για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και για την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στα Βαλκάνια. Τον ευγνωμονώ, διότι με τίμησε με τη φιλία του.

Ο Αναστάσιος υπήρξε φωτεινός Φάρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Πνεύματος. Αιωνία η μνήμη του!».

Κυριάκος Πιερρακάκης

«Χαρισματικό ιεράρχη» και «προσωπικότητα διεθνούς κύρους προικισμένη με σοφία, σύνεση και όραμα» χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ανάρτηση που έκανε αναφορικά με την κοίμησή του.

Στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην ιεραποστολική του πορεία από την Αφρική έως την παλιγγενεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, τον αγώνα του για την ειρήνη, τη μόρφωση, την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων και των λαών, τα οποία, όπως ανέφερε, «συνιστούν ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα ζωής».

Ο υπουργός εξέφρασε ιδιαίτερα προς την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Αλβανία τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και κατέληξε:

«Το έργο του μακαριστού Αναστάσιου θα μας θυμίζει πάντοτε την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε στον δρόμο που εκείνος χάραξε».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Πιερρακάκη έχει ως εξής:

«Η παγκόσμια Ορθοδοξία, οι Έλληνες και οι Αλβανοί πενθούν σήμερα έναν χαρισματικό Iεράρχη, μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους προικισμένη με σοφία, σύνεση και όραμα.

Ο Αναστάσιος, με τη γαλήνια μορφή και τον μειλίχιο λόγο, έκρυβε μια τεράστια δύναμη και ένα απαράμιλλο ψυχικό σθένος. Η ιεραποστολική του πορεία από την Αφρική έως την παλιγγενεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο αγώνας του για την ειρήνη, τη μόρφωση, την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων και των λαών, συνιστούν ένα αξιοζήλευτο παράδειγμα ζωής.

Υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο στην Αλβανία, συγκρότησε 400 ενορίες, μόρφωσε και χειροτόνησε δεκάδες κληρικούς, μερίμνησε για την ανοικοδόμηση ναών, ίδρυσε κέντρα νεολαίας, οικοτροφεία και δομές υγείας. Διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ακαδημαϊκή ζωή, χτίζοντας ένα ευρύ δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από νηπιαγωγεία έως πανεπιστήμιο. Υπήρξε στήριγμα για την ελληνική μειονότητα, σημείο ενότητας και γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και του αλβανικού λαού. Πολέμιος της μισαλλοδοξίας, του εθνικιστικού φανατισμού, ανέδειξε τη συναδέλφωση και τον σεβασμό στα δικαιώματα των ομοεθνών μας ως το κλειδί για την ασφάλεια και την ευημερία.

Πολυσήμαντος, πολύγλωσσος, κοσμοπολίτης ποιμενάρχης. Το έργο του μακαριστού Αναστάσιου θα μας θυμίζει πάντοτε την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε στον δρόμο που εκείνος χάραξε.

Εκφράζω ιδιαίτερα προς την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Αλβανία τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Αιωνία του η μνήμη».

 

 


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button