ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο

yyy

Αλλαγές σε όλο το φάσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας με ορίζοντα το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr, οι αλλαγές τις οποίες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορεί να αφορούν το ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το ποσοστό για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αλλά και τα συνδικαλιστικά Μητρώα. Υπενθυμίζεται πως όλα τα παραπάνω είχαν ρυθμιστεί τελευταία με το νόμο Χατζηδάκη, το καλοκαίρι του 2021.

Ωστόσο, η εμπειρία της (εξαιρετικά δύσκολης) εφαρμογής του νόμου σε συνδυασμό με τις νέες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την αύξηση της συνδικαλιστικής κάλυψης (δηλαδή του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις) βάσει της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που ψήφισε στο τέλος του 2024, κυοφορούν νέες αλλαγές.

Με βάση το νόμο Χατζηδάκη, προϋπόθεση για οποιαδήποτε δράση ενός εργατικού σωματείου ή εργοδοτικής ένωσης είναι η εγγραφή του στο αντίστοιχο συνδικαλιστικό Μητρώο του υπουργείου Εργασίας, ενώ για να κηρυχθεί υποχρεωτική – επεκτάσιμη μία κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας θα πρέπει το 50% +1 των εργαζομένων του κλάδου να απασχολείται στις επιχειρήσεις – μέλη της αντίστοιχης εργοδοτικής ένωσης.

Με τη μεγάλη πλειοψηφία των εργοδοτικών και εργατικών ενώσεων να μην έχει εγγραφεί στα συνδικαλιστικά Μητρώα και το ποσοστό για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να θεωρείται υψηλό (όχι μόνο από τους εργατικούς, αλλά και μερίδα των εργοδοτικών εκπροσώπων), το κλίμα συντείνει προς μία χαλάρωση των παραπάνω όρων έτσι ώστε να διευκολυνθεί η υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (για μισθούς πάνω από τον κατώτατο), σύμφωνα με πληροφορίες τoυ newsit.gr από συνδικαλιστικούς κύκλους. 

Οι αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα συζητηθούν πρώτα στα πλαίσια της επιτροπής στην οποία συμμετέχει η κυβέρνηση μαζί με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων με στόχο τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου δράσης, βάσει του νόμου Κεραμέως (2024). 

Το σχέδιο δράσης αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο το αργότερο έως το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να κατατεθεί στην Κομισιόν.


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button