ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεισμός στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης

Η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ έχει οδηγήσει ήδη σε βαρυσήμαντες δηλώσεις περί αλλαγής στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

Παρόλο που ο Τραμπ δεν έχει επιφέρει ακόμη εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, είναι περισσότερο η αλλαγή ρητορικής που επιτρέπει σε καταπιεσμένες φωνές να ακουστούν και πάλι στη Γηραιά Ήπειρο. Την προηγούμενη πενταετία η ενεργειακή ορθοδοξία στην Ευρώπη ήταν η κατάργηση του άνθρακα και η ταχεία μετάβαση προς καθαρές πηγές. Πλέον, έχουν επανέλθει δυναμικά απόψεις για συνέχιση του άνθρακα σε κράτη όπως η Γερμανία, και για επιβράδυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση και άλλες παρόμοιες τεχνολογίες.

Στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων της ενέργειας τοποθετήθηκαν ήδη σχετικά: Ο επικεφαλής της γερμανικής Amprion δήλωσε πως οι μονάδες άνθρακα της χώρας ίσως να χρειαστεί να παραμείνουν σε λειτουργία περισσότερα χρόνια από ότι προβλέπεται σήμερα.

Ο CEO της αυστριακής OMV κάλεσε αντίστοιχα για αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής φυσικού αερίου, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος υπουργός ενέργειας, Σεμπάστιαν Μπουρντούχα, κατηγόρησε την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) και κάλεσε για επιστροφή στον άνθρακα και σε ένα «Smart Deal».

Πιο ήπιο χαρακτήρα είχε η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε για περισσότερο ενσωματωμένη αγορά ενέργειας στην Ευρώπη προκειμένου να πέσουν οι τιμές.

Κορυφαία στελέχη του ενεργειακού τομέα και στην Ελλάδα εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες ζητώντας περισσότερο ρεαλισμό στα ενεργειακά και προστασία της εγχώριας βιομηχανίας.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν αντιμετωπίζει έντονη πίεση σε μια σειρά από θέματα. Το ένα είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την απανθρακοποίηση και τη διείσδυση των ΑΠΕ. Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην επίτευξη αυτών των στόχων σε σχέση με σήμερα.

Δεύτερο μείζον θέμα είναι το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (ETS). Ως γνωστόν, το ETS 2.0 πρόκειται να εφαρμοστεί σύντομα διευρυμένο σε περισσότερους τομείς. Οι τιμές των δικαιωμάτων που πληρώνουν οι ρυπαντές προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά ώστε να στηρίξουν οικονομικά τις καθαρότερες τεχνολογίες. Καθώς τεράστιο κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής περνάει μέσα από το ETS, η όποια συζήτηση για αλλαγή του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ολόκληρα δομικά ζητήματα που υποτίθεται ότι είχαν μπει σε ένα δρόμο, επανεξετάζονται με άγνωστη προς το παρόν κατάληξη.


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button