ΚΟΣΜΟΣ

Ουδέν σχόλιο από το Κρεμλίνο για τους Βορειοκορεάτες αιχμαλώτους πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες (12.01.2025) ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να παραδώσει τους στρατιώτες από την Βόρεια Κορέα που αιχμαλωτίστηκαν, στον ηγέτη τους, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, εφόσον εκείνος οργανώσει την ανταλλαγή τους με Ουκρανούς που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Ρωσία.

«Μετά τους πρώτους αιχμάλωτους στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα, αναμφίβολα θα υπάρξουν και άλλοι, ενώ είναι θέμα χρόνου μέχρι οι στρατιώτες μας να καταφέρουν να αιχμαλωτίσουν και άλλους» είπε ο ίδιο, ωστόσο η Ρωσία σήμερα (13.01.2025) αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παρά το γεγονός ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος δημοσίευσε βίντεο με τους δύο Βορειοκορεάτες αιχμαλώτους πολέμου, το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι «δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα που ανταποκρίνεται στην Ουκρανία», με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να προσθέτει πως «δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τίποτα».

Ούτε η Μόσχα ούτε η Πιονγκγιάνγκ έχουν ποτέ παραδεχθεί ή διαψεύσει την ανάπτυξη στο μέτωπο του Κουρσκ χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών όπως δηλώνουν το Κίεβο και οι σύμμαχοι του, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι.

 

«Συνεχίζουμε να συζητάμε πιθανές ανταλλαγές (αιχμαλώτων), κάτι που δεν είναι εύκολη δουλειά (…), αλλά για εμάς, η ζωή κάθε Ρώσου στρατιώτη είναι σημαντική», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν ανταλλάξει εκατοντάδες αιχμαλώτους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022 και προχωρούν τακτικά σε ανταλλαγές πτωμάτων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτη βουλευτή, που επικαλείται την υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ, «περίπου 300» Βορειοκορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους χιλιάδες που ανέπτυξε η Πιονγκγιάνγκ για να υποστηρίξει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Τον Δεκέμβριο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωνε πως είχαν «σκοτωθεί ή τραυματιστεί» σχεδόν 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί, ενώ η Σεούλ τοποθετούσε τον αριθμό αυτό περί τους 1.000.

Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Ποκρόφσκ

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε το Πιτσκάνε, ένα χωριό κοντά στο Ποκρόφσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μια περιοχή όπου οι δυνάμεις της Μόσχας προωθούνται αργά αλλά σταθερά εδώ και πολλούς μήνες παρά τις βαριές απώλειες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως «απελευθέρωσε» την κοινότητα αυτή, που βρίσκεται λιγότερο από 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ποκρόφσκ και όπου βρίσκεται μια σημαντική εγκατάσταση εξόρυξης άνθρακα.

Στο Πιτσκάνε, όπου βρίσκεται μία από τις τρεις εισόδους αυτού του σημαντικού κοιτάσματος άνθρακα, η παραγωγή σταμάτησε στις 12 Δεκεμβρίου λόγω των μαχών που πλησιάζουν, σύμφωνα με τη χαλυβουργική εταιρεία Metinvest, στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις.

REUTERS/Stringer

Συνολικά 3.500 άνθρωποι εργάζονταν ακόμη στις αρχές Δεκεμβρίου εκεί, έναντι 10.000 πριν από τη ρωσική εισβολή. Οι άλλες δύο είσοδοι του κοιτάσματος, στα Ουντάτσνε και Κοτλίνε, βρίσκονται δυτικότερα του Πιτσκάνι και τελούν υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ποκρόφσκ, μια πόλη κρίσιμης σημασίας για τον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού, που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην περιοχή.

REUTERS/Stringer

Η κατάληψη του Ποκρόφσκ από τα ρωσικά στρατεύματα θα ήταν ισχυρό πλήγμα για το Κίεβο όχι μόνο στο στρατιωτικό πεδίο αλλά και στο οικονομικό, καθώς το ορυχείο του είναι το μοναδικό που απέμεινε προς το παρόν υπό ουκρανικό έλεγχο για να παράγει κωκ (οπτάνθρακα), που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χάλυβα.

Η ουκρανική χαλυβουργία που επλήγη σφόδρα από τη ρωσική εισβολή και είναι δεύτερη από πλευράς εξαγωγών μετά τη γεωργία, εξακολουθεί ωστόσο να παίζει πρωταρχικό ρόλο στη χώρα, που έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου σε μεγάλη κλίμακα.

Πριν από την εισβολή, η χαλυβουργία παρήγε το 10% του εθνικού ΑΕΠ και αντιπροσώπευε πάνω από το 30% των εξαγωγών. Έπειτα από μια καταστροφική πτώση το 2022, η βιομηχανία ανέκαμψε το 2023 για να καλύψει σχεδόν το 15% των εξαγωγών.




Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button