ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση NYT: Όσα αλλάζει ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ στη Meta λόγω Τραμπ

Ριζικές είναι οι αλλαγές που κάνει στη Meta και σε Facebook και Instagram, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην συνέχεια των ανακοινώσεών του περί χαλάρωσης των πολιτικών για τα fake news. 

Ειδικότερα, οι New York Times με ρεπορτάζ τους επιχειρούν να αποτυπώσουν το σύνολο των αλλαγών στη Meta, που έρχονται σε συνέχεια όχι μόνο της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της επίσκεψης του Ζούκερμπεργκ στο Μαρ α Λάγκο και την συνάντησή του με τον εκλεγμένο πρόεδρο, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ανάμεσα σε όλα όσα αναπροσαρμόζονται -οι διαδικασίες έγιναν με μυστικό τρόπο και ελάχιστοι γνώριζαν τις διαθέσεις του CEO του τεχνολογικού κολοσσού- είναι ρυθμίσεις που αφορούν τον δημόσιο λόγο, τα fake news αλλά και την λεγόμενη woke ατζέντα.

Καταργούνται οι συνεργασίες με εταιρείες fact checking, επιτρέπεται ξανά περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο, ενώ και στο εσωτερικό της εταιρείας οι αλλαγές είναι πολλές, καθώς αναπροσαρμόζονται οι διαδικασίες προσλήψεων με γνώμονα τις ικανότητες και όχι τη συμπερίληψη μειονοτήτων, ενώ «αφαιρούνται και τα ταμπόν από τις ανδρικές τουαλέτες».

Οι αλλαγές έχουν ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις από μέλη της LGBTQ κοινότητας και από liberals.

Σύμφωνα με τους NYT, οι αλλαγές φαίνεται να συνδέονται άμεσα με την πολιτική επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη στρατηγική της Meta, καθώς και μια σαφή προσωπική θέση του Ζούκερμπεργκ για την ελευθερία λόγου.

Οι αλλαγές στην πολιτική της Meta πραγματοποιήθηκαν με έναν άκρως ασυνήθιστο και σε έναν βαθμό μυστικό τρόπο. Ο Ζούκερμπεργκ συγκέντρωσε μια μικρή ομάδα στενών συνεργατών, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών πολιτικής και επικοινωνίας, για να σχεδιάσει τις νέες κατευθύνσεις.

Η διαδικασία διήρκεσε μόλις έξι εβδομάδες, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαβουλεύσεις με υπαλλήλους, κοινωνικούς εταίρους και εξωτερικούς συμβούλους, οι οποίες συνήθως απαιτούν μήνες. Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στις 2 Ιανουαρίου, αιφνιδιάζοντας την πλειονότητα των 72.000 εργαζομένων της Meta.

Ο Ζούκερμπεργκ είχε αποφασίσει να προβεί σε σαρωτικές αλλαγές μετά την επίσκεψη στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο την Ημέρα των Ευχαριστιών. Μέχρι την Πρωτοχρονιά, ο Ζούκερμπεργκ ήταν έτοιμος να δημοσιοποιήσει τις αλλαγές, σύμφωνα με τέσσερις νυν και πρώην υπαλλήλους και συμβούλους της Meta με γνώση των γεγονότων, οι οποίοι δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν δημοσίως για τις εμπιστευτικές συζητήσεις.

Οι αλλαγές στον δημόσιο λόγο και το fact checking

Η Meta αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον πολιτικό λόγο και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση, την φυλή, το χρώμα, και το φύλο.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την κατάργηση του προγράμματος επαλήθευσης γεγονότων (fact checking) και τη μετατροπή της πολιτικής κατά της «ρητορικής μίσους» σε «προσβλητική συμπεριφορά». Αυτό σηματοδοτεί μια σαφή απομάκρυνση από τον αυστηρό έλεγχο του περιεχομένου και την παρακολούθηση των πλατφορμών της Meta για ψευδείς ή επιβλαβείς αναρτήσεις.

Μεταξύ των αλλαγών που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ανησυχία στους επικριτές του Ζούκερμπεργκ είναι η άρση περιορισμών που αφορούν δηλώσεις κατά ορισμένων φυλετικών ή σεξουαλικών ομάδων. Επιπλέον, η Meta επιτρέπει πλέον ισχυρισμούς ότι συγκεκριμένες ομάδες φέρουν ψυχικές διαταραχές, μια απόφαση που συνδέθηκε από την εταιρεία με τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Παράλληλα, καταργώντας τις συνεργασίες με εταιρείες αρμόδιες για το fact checking, πλέον όπως ο ίδιος δήλωσε, οι πλατφόρμες θα στηρίζονται στα σχόλια των ίδιων των χρηστών για το εάν ένα περιεχόμενο είναι αναληθές ή όχι.

Την Παρασκευή, η Meta ανακοίνωσε στους υπαλλήλους ότι θα τερματίσει τις εργασίες της για την ποικιλομορφία (diversity), την ισότητα και την ένταξη.

Κατήργησε το ρόλο του επικεφαλής του σχετικού τμήματος, τερμάτισε τους στόχους πρόσληψης για την συμπερίληψη που απαιτούσαν λόγω ποσόστωσης την απασχόληση ενός συγκεκριμένου αριθμού γυναικών και μειονοτήτων και δήλωσε ότι δεν θα δίνει πλέον προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε μειονότητες κατά την συνεργασία με προμηθευτές, αλλά βασικός γνώμονας θα είναι οι επιδόσεις και η ικανότητα.

Τέλος τα ταμπόν από τις ανδρικές τουαλέτες

Η εταιρεία αφαίρεσε επίσης τα «θέματα/themes» για τους τρανσέξουαλ και τους nonbinary στην εφαρμογή συνομιλίας Messenger, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν τα χρώματα και την ταπετσαρία της εφαρμογής, είπαν δύο υπάλληλοι. Η αλλαγή αναφέρθηκε νωρίτερα από το 404 Media.

Την ίδια ημέρα στα γραφεία της Meta στη Silicon Valley, το Τέξας και τη Νέα Υόρκη, οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων έλαβαν εντολή να αφαιρέσουν ταμπόν και σερβιέτες από τις ανδρικές τουαλέτες, στις οποίες η εταιρεία είχε τοποθετήσει για τους nonbinary και τρανσέξουαλ υπαλλήλους που χρησιμοποιούν τις ανδρικές τουαλέτες και οι οποίοι μπορεί να τα χρειάζονταν, δήλωσαν δύο υπάλληλοι.

«Ντρέπομαι να δουλεύω για τη Meta» – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι 

Τις ημέρες που ακολούθησαν, οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν επιδοκιμασίες από το περιβάλλον Τραμπ και τους συντηρητικούς, επικρίσεις από τον πρόεδρο Μπάιντεν, χλευασμό από ομάδες fack checking και ερευνητές παραπληροφόρησης, καθώς και ανησυχίες από ομάδες υπεράσπισης της LGBTQ κοινότητας, που φοβούνται ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν στο να παρενοχλούνται περισσότεροι.

Στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση του κ. Ζούκερμπεργκ να εγκαταλείψει τον έλεγχο των γεγονότων στο Facebook και το Instagram ήταν «ντροπιαστική».

Στο εσωτερικό της Meta, οι αντιδράσεις ήταν διχασμένες, Ορισμένοι εργαζόμενοι γιόρτασαν τις κινήσεις, ενώ άλλοι σοκαρίστηκαν και κατακεραύνωσαν ανοιχτά τις αλλαγές στους εσωτερικούς πίνακες μηνυμάτων της εταιρείας. Αρκετοί εργαζόμενοι έγραψαν ότι ντρέπονται να εργάζονται για τη Meta, σύμφωνα πάντα με τους New York Times.

Στο Workplace, το λογισμικό εσωτερικής επικοινωνίας της Meta, οι εργαζόμενοι άρχισαν να διαφωνούν για τις αλλαγές. Στην ομάδα των εργαζομένων @Pride, όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι που υποστηρίζουν θέματα LGBTQ, τουλάχιστον ένα άτομο ανακοίνωσε την παραίτησή του, ενώ άλλοι μετέφεραν ιδιωτικά ο ένας στον άλλο ότι σκόπευαν να αναζητήσουν εργασία αλλού, είπαν δύο άτομα.

Την Παρασκευή, ο Roy Austin, αντιπρόεδρος πολιτικών δικαιωμάτων της Meta, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εταιρεία, χωρίς να αναφέρει τον λόγο.

Σε μια ανάρτηση αυτή την εβδομάδα στην ομάδα @Pride, ο Alex Schultz, επικεφαλής μάρκετινγκ της Meta, υπερασπίστηκε τον Ζούκερμπεργκ και δήλωσε ότι θέματα όπως τα ζητήματα των διαφυλικών έχουν πολιτικοποιηθεί.

Είπε ότι οι πολιτικές της Meta δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τη δυνατότητα κοινωνικής συζήτησης και επεσήμανε την υπόθεση Roe v. Wade, την υπόθεση-ορόσημο για τις αμβλώσεις, ως παράδειγμα του ότι «τα δικαστήρια προηγήθηκαν της κοινωνίας» τη δεκαετία του 1970.

Ο Schultz είπε ότι τα δικαστήρια είχαν «πολιτικοποιήσει» το ζήτημα αντί να επιτρέψουν να συζητηθεί πολιτικά.

Σε συνέντευξή του στον podcaster, Τζο Ρόγκαν, την Παρασκευή (10.01.2025), ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να «επιστρέψουμε στην αρχική μας αποστολή» δίνοντας στους ανθρώπους «τη δύναμη να μοιράζονται».

Είπε ότι είχε αισθανθεί πίεση από τη διοίκηση Μπάιντεν και τα μέσα ενημέρωσης να «λογοκρίνει» συγκεκριμένο περιεχόμενο, προσθέτοντας: «Έχω πολύ μεγαλύτερη εποπτεία τώρα για το ποια νομίζω ότι πρέπει να είναι η πολιτική, και έτσι θα γίνει στο μέλλον». Στη συνέντευξή του αρνήθηκε ότι έκανε σαρωτικές αλλαγές για να κατευνάσει την επερχόμενη διοίκηση Τραμπ, αλλά είπε ότι οι εκλογές επηρέασαν τη σκέψη του.

«Το καλό με τις εκλογές είναι ότι μπορείς να πάρεις αυτόν τον πολιτισμικό παλμό», είπε. «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο όπου υπήρχαν αυτά τα πράγματα που δεν μπορούσες να πεις που ήταν απλά mainstream discourse».

 

 

 


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button